doora Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Witam, zawarliśmy umowę zlecenie z człowiekiem prowadzącym działalność gospodarczą ( z tego tytułu podlega składkom ZUS)Zlecenie pokrywa się z przedmiotem jego działalności (usługi logistyczne)Wiem, że u mnie nie będzie podlegał już składkom ZUS, ale co z rachunkami od niego?On jest płatnikiem VAT, ale czy z tytułu umowy zlecenia będzie wystawiał fakturę?Czy typowy rachunek i mam mu odprowadzić podatek PIT-4 ??pomocy, bo on też nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Skoro świadczy usługę, która wchodzi w zakres jego DG to wystawia Wam Fa VAT.Spiszcie umowę na wykonywanie usług , która będzie regulowała zakres usług, termin wystawienia Faktury oraz termin zapłaty.Moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 I dla Was będzie wygodniej i dla niego jak wystawi fakturę VAT, poza tym tak nakazują przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość borsuchi Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Mam podobny problem z tym, że to ja prowadzę działalność gosp. - transport i chcę dorobić jako przedstawiciel handlowy (branża energetyczna )Pracodawca daje możliwość wyboru - umowa zlecenie lub współpraca na działalności ( musiałbym dopisać odpowiedni PKD do działalności )No i zastanawiam się co wybrać bo podstawa jest taka sama 1000 zł netto + prowizja.Jak wygląda sprawa co do zusu i us bo nie wiem co jest dla mnie bardziej opłacalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Wg mnie skoro podstawa /czyli przychód/ ma być taka sama, to zastanów się jakie będziesz mieć koszty uzyskania przychodu jako przedstawiciel handlowy. Jeśli dg masz opodatkowaną wg skali podatkowej, to ewentualny dochód ze zlecenia będziesz łączyć z dochodem z dg dopiero w rocznym zeznaniu po zakończeniu roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość borsuchi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 rozliczam się na książce , koszty uzyskania przychodu zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi