Kategorie
Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza i umowa zlecenie

doora
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zawarliśmy umowę zlecenie z człowiekiem prowadzącym działalność gospodarczą ( z tego tytułu podlega składkom ZUS)Zlecenie pokrywa się z przedmiotem jego działalności (usługi logistyczne)Wiem, że u mnie nie będzie podlegał już składkom ZUS, ale co z rachunkami od niego?On jest płatnikiem VAT, ale czy z tytułu umowy zlecenia będzie wystawiał fakturę?Czy typowy rachunek i mam mu odprowadzić podatek PIT-4 ??pomocy, bo on też nie wie

• 2 tygodnie później...
Mam podobny problem z tym, że to ja prowadzę działalność gosp. - transport i chcę dorobić jako przedstawiciel handlowy (branża energetyczna )Pracodawca daje możliwość wyboru - umowa zlecenie lub współpraca na działalności ( musiałbym dopisać odpowiedni PKD do działalności )No i zastanawiam się co wybrać bo podstawa jest taka sama 1000 zł netto + prowizja.Jak wygląda sprawa co do zusu i us bo nie wiem co jest dla mnie bardziej opłacalne ?

Wg mnie skoro podstawa /czyli przychód/ ma być taka sama, to zastanów się jakie będziesz mieć koszty uzyskania przychodu jako przedstawiciel handlowy. Jeśli dg masz opodatkowaną wg skali podatkowej, to ewentualny dochód ze zlecenia będziesz łączyć z dochodem z dg dopiero w rocznym zeznaniu po zakończeniu roku.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...