Kategorie
Skocz do zawartości

Czy wynagrodzenie z umowy cywilnoprawnej podlega ochronie jak wynagrodzenie z umowy o pracę

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymaliśmy zajęcie komornicze (niealimentacyjne) osoby, która jest zatrudniona na podstawie umowy zlecenia. Czy możemy tej osobie potrącić wynagrodzenie? Jeśli tak, to w jakiej wysokości maksymalnie? Czy ochrona wynagrodzenia przed potrąceniem z Kodeksu pracy obowiązuje także w przypadku umowy zlecenia i innych umów cywilnych? Powrót do artykułu: zus[/acronym]-kadry/wynagrodzenia/101269,Czy-wynagrodzenie-z-umowy-cywilnoprawnej-podlega-ochronie-jak-wynagrodzenie-z-umowy-o-prace.html]Czy wynagrodzenie z umowy cywilnoprawnej podlega ochronie jak wynagrodzenie z umowy o pracę

"Pracodawca jest jedynie wykonawcą postanowienia egzekucyjnego i musi postępować zgodnie otrzymanym postanowieniem" nie zgadzam się-pracodawca jest wykonwacą postanowienia egzekucyjnego w granicach prawa, jeżeli komornik chce egzekwować niezgodnie z prawem pracodawca nie może sie na to godzić - tak pracodawca jak komornik są wykonawcami prawa, komornik nie kreuje prawa i druga sprawa: na mocy artykułu 833 par. 2 w związku z art. 833 par. 1 korzysta z ochrony także zasiłek dla bezrobotnych zgodnie z uchwałą SN z dn.30-04-1991 stosuje się granice potrąceń jak i kwoty wolne od potrąceń

• 6 lat później...
Gość walić komorników
właśnie jeżeli pracownik jest zatrudniony na umowe o prace i jego pensja wynosi brutto 800zł i płatne ma przelewem.to dlaczego komornik ten sk.....l wysyła do mnie zawiadomienia i dlaczego to ja mam płacić za pracownika, co mnie to ku....wa opchodzi .niech te debile sobie wchodzą na konto dłużnika a nie mnie będa dupe zawracac, gnoje bez szkoły.ale mi ciśnienie skoczyło jak widze takie pisma.

• 8 miesięcy temu...
możliwość egzekwowania przez komornika kwoty do połowy wynagrodzenia z umowy zlecenia jest sprzeczne z tzw sprawiedliwością spoleczną co gwarantuje konstytucja, pracownik zatrudniony na umowę zlecenie z kwotą znacznie niższą niż najniższe wynagrodzenie (tak tylko chce zatrudnić pracodawca) musi dać 50% swojego wynagrodzenia bez względu na wysokośc wynagrodzenia, natomiast zatrudniony na umowę o prace czyli na znacznie korzystniejszych warunkach niż zatrudniony na umowę zlecenie, jego wynagrodzenie nie podlega egzekucji do kwoty najniższego wynagrodzenia. Ustawodawco obudź się i skoryguj swój bląd

• 2 lata później...

"Przepisy Kodeksu pracy w zakresie ochrony egzekucji wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia dotyczą jedynie wysokości potrącanych kwot, natomiast nie znajdą tu zastosowania przepisy dotyczące kwoty wolnej od potrąceń (art. 871 Kodeksu pracy). Kodeks pracy określa tę kwotę jako kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę. W umowach cywilnoprawnych ten wskaźnik nie może mieć zatem zastosowania, gdyż dotyczy on tylko umów wynikających ze stosunku pracy."

Artykuł już dość wiekowy, ale przez to nieaktualny, przynajmniej w niektórych kwestiach - chociażby powyższy cytat.

Zarówno przepisy art.87 jak i 87(1) "stosuje się odpowiednio do wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania albo stanowiących jedyne źródło dochodu dłużnika będącego osobą fizyczną" - zgodnie z art. 833 kpc par. 2.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...