Gość an595 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Firma wybudowała nowe obiekty, w związku z tym zatrudni dodatkowo nowe osoby, podpisała umowę z UP na refundację zakupu niezbędnych rzeczy (na utworzenie nowych etatów).Faktury za meble, komputery itp.zakupy rożnej wartosci już spływają od zeszłego m-ca.Inwestycja jeszcze jest w toku więc zakupy te wprowadziłam w kwocie netto na 080. Vat odliczyłam normalnie.( jak vat od środków trwałych).Wartość łączna tych zakupów wyniesie ok 400 tys (wiele z nich w cenie jednostkowej nie przekroczy 3500).Po odbiorze inwestycji zamierzam przyjąć wszystko na środki trwałe w różnych grupach pomimo niższej niż 3500 wartości( normalnie wrzucam w koszty, jeśli zakupy związane sa z przychodami).Pytanie 1. Dotację mam otrzymać w 100 % w kwocie brutto, czyli dostanę np 400tys. a środki wprowadzone to wartość np 350tys. Dopłata z UP na zakup ŚT nie jest przychodem, a co z resztą kwoty? 2.Dylemat czy mogę wszystko przyjąc na ST ? (refundacja na wyposażenie to przychód podatkowy)3. Co z fakturami zakupowymi różnego wyposażenia po odbiorze ( może byc tak , że odbor inwestycji np 10.10., a faktury z zakupowe dotycżace dopłat z UP jeszcze do 15 ? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi