Kategorie
Skocz do zawartości

Jak obejść fiskusa pytanie teoretyczne

Gość nie fiskus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nie fiskus
WitamMam takie pytanie teoretycznie a mianowicie kiedy zapłacimy najmniej podatku???chodzi o płacenie podatku od podatkuPrzykład Pracuję w firmie A(umowa o pracę) ale chcę wykonać pewną pracę dla firmy BFirma B dostała zlecenie na wykonanie pracy od swojego klienta ale nie jest w stanie wykonać tej pracy więc chce zlecić tą pracę mi. Oczywiście najlepiej by chciała żebym wystawił jej fakturę lub jakąś umowę ale czy gdybym się dogadał z firmą B żeby było "bez umowy" to ja nie płacę żadnych podatków ale firma "B" nie będzie miała kosztów na moją pracę więc musiałbym jej oddać podatek który będzie musiała zapłacić od swojego zlecenia. Tylko ile ona musi zapłaci tego podatku od tego zlecenia i czy może potem jakoś sobie ten podatek pomniejszyć wykazując koszta np. zakup firmowych narzędzi do pracy.i druga kwestia kiedy stosujemy dla umowy o dzieło koszty uzyskania przychodu: w wysokości 50% a kiedy 20% bo taką zakładkę znalazłem w kalkulatorze płac na :gazetapraca.plczy pracując na umowę o dzieło będę mógł odliczyć ten podatek w pit 37??? bo wypełniając zeszłoroczny PIT 37 zauważyłem że jeżeli miałem dodatkowy dochód z umowy zlecenie lub o dzieło to musiałem jeszcze dopłacić do urzędu skarbowego kilkadziesiąt złotych pomimo że zarabiam sporo poniżej średniej krajowej.Więc chyba trzeba uciekać do Szwajcarii żeby nie płacić takich podatków :)))pozdrawiam i dzięki za odp. (pytanie czysto teoretyczne, przecież nie można obejść fiskusa)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...