Kategorie
Skocz do zawartości

Stowarzyszenie - początek

Gość Karol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moje pytanie dotyczy rozpoczęcia prowadzenia księgowości itp.Nasze stowarzyszenie otrzymało wpis do KRS 1 lipca 2008 roku, otrzymaliśmy REGON i NIP, nie prowadzimy działalności gospodarczej. Do końca roku 2008 nie mieliśmy żadnych funduszy. Składki zaczęliśmy zbierać od 1 stycznia 2009 i to jest jedyne źródło naszych finansów.Zgodnie z ustawą o rachunkowości nie byliśmy zobowiązani do otwarcia ksiąg finansowych na dzień zarejestrowania, ponieważ pierwszym dniem "zdarzenia wywołującego skutki o charakterze majątkowym i finansowym" jest właśnie 1 stycznia (uchwała walnego zebrania ws. składek). I tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie: czy rozpoczęcie roku obrotowego powinniśmy przyjąć 1 lipca, czy 1 stycznia? I tak samo jaki okres powinno objąć nasze pierwsze sprawozdanie finansowe. Pytam o to, ponieważ za chwilę mamy walne zebranie i nie wiem czy sprawozdanie finansowe jest na nim potrzebne - czy może na koniec roku).A kolejna sprawa: co dokładnie w kwestii księgowości powinniśmy zacząć robić od 1 stycznia (to samo pytanie dotyczy kwestii podatkowej). Na pewno zacząć trzeba od uchwalenia polityki rachunkowości...Jeśli ktoś z Was miał kiedyś podobne pytania i udało się znaleźć odpowiedzi, będziemy bardzo wdzięczni za pomoc.Wiem, że może moje pytania wydadzą się niektórym banalne, ale naprawdę potrzebujemy pomocy - nie bardzo wiem kogo mamy się poradzić, a na biuro rachunkowe zwyczajnie nas nie stać.PozdrawiamKarol

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...