Gość nowa Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Jestem wspólnikiem spólki cywilnej, która bierze udzial w projekcie edukacyjnym Lifelong learning (dawny socrates). Dofinansowanie wynosi 100$kosztów projektu. Nie mam zielonego pojęcia jak wybrnąc z 2 problemami. Agencja narodowa, która przyznaje granty wybramym projektom (instytucjom) odsyla do przepisów ustawy o rachunkowości.1. W ramach umowy zawartej z agencją, instytucja jest zobowiązana zorganizować wyjazdy zagraniczne, w których musza uczestniczyć sluchacze bioracy udział w projekcie. Słuchacze nie sa pracownikami firmy. Jak w takim razie, aby być w zgodzie z przepisami, potraktowac ich wyjazd zagraniczny? Czy mozna dla nich zastosować stawke na wyjazdy zagraniczne tak jak w przypadku pracowników? 2. Dotacja nie jest przychodem do opodatkowania (mam nadzieję, ze dobrze rozumiem) a więc i koszty związane z projektem nie stanowią kosztów firmy. A co z VAT? czy do kosztów mamy zaliczac kwoty brutto czy też netto?3. jak zaksięgowac dotację ( ksiązka przychodów)? Agencja przekazuje 80% kwoty teraz, a pozostale 20% po zakończeniu projektu. czy ksiegowac na odrębnym koncie wpływ (80%) i kolejno ponoszone wydatki - (100%)?4. Dofinansowanie jest przyznane w euro, ale wpływ na konto - w zł. jak rozliczać koszty ( bilety na wyjazdy, wynagrodzenia, materialy...), tzn po jakim kursie euro? A jaki kurs euro przyjąc do tych pozostalych 20%, które będa wplacone dopiero za 2 lata? Musze przeciez wiedziec ile w zl. rozliczyc ( dla ksiegowości)Bardzo proszę o radę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi