Admin Księgowość Opublikowano 12 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Sprzedaż towarów za pośrednictwem aukcji internetowych należy zaewidencjonować w kasie fiskalnej z chwilą otrzymania przedpłaty lub zapłaty. Obowiązek podatkowy powstanie z chwilą otrzymania przedpłaty lub zapłaty za sprzedany towar. Powrót do artykułu: Ewidencja sprzedaży internetowej w dacie zapłaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Weźmy pod uwagę taką sytuację. Dokonuje na aukcji internetowej zakupu monet czy numizmatów począwszy od dnia dzisiejszego. Dokonuje kilku zakupów w miesiącu. Po upływie owych 6 miesięcy uznaje ze już nie są mi potrzebne i odsprzedaje je z zyskiem na aukcji. Jednocześnie cały czas dokonuje zakupu innych egzemplarzy. I gdy kolejne numizmaty zestarzeją się o ponad pół roku sprzedaję je. Moja działalność wydaje się być działalnością ciągłą ponieważ kupuję i sprzedaję właśnie w sposób ciągły, jednak odsprzedaje po upływie 6 miesięcy. Czy w takim przypadku jestem zobowiązany do prowadzenia działalności gospodarczej czy mogę sobie po porostu w ten sposób handlować bez uiszczania jakichkolwiek opłat u fiskusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi