Kategorie
Skocz do zawartości

Ewidencja sprzedaży internetowej w dacie zapłaty

Admin Księgowość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedaż towarów za pośrednictwem aukcji internetowych należy zaewidencjonować w kasie fiskalnej z chwilą otrzymania przedpłaty lub zapłaty. Obowiązek podatkowy powstanie z chwilą otrzymania przedpłaty lub zapłaty za sprzedany towar. Powrót do artykułu: Ewidencja sprzedaży internetowej w dacie zapłaty

Weźmy pod uwagę taką sytuację. Dokonuje na aukcji internetowej zakupu monet czy numizmatów począwszy od dnia dzisiejszego. Dokonuje kilku zakupów w miesiącu. Po upływie owych 6 miesięcy uznaje ze już nie są mi potrzebne i odsprzedaje je z zyskiem na aukcji. Jednocześnie cały czas dokonuje zakupu innych egzemplarzy. I gdy kolejne numizmaty zestarzeją się o ponad pół roku sprzedaję je. Moja działalność wydaje się być działalnością ciągłą ponieważ kupuję i sprzedaję właśnie w sposób ciągły, jednak odsprzedaje po upływie 6 miesięcy. Czy w takim przypadku jestem zobowiązany do prowadzenia działalności gospodarczej czy mogę sobie po porostu w ten sposób handlować bez uiszczania jakichkolwiek opłat u fiskusa?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...