Gość citrix Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam. Spółka jest w trakcie wdrożenia systemu ERP. System składa się z kilku modułów, które są wdrażane w dłuższym okresie czasu. Każdy etap kończy się osobnym protokołem odbioru. Cały system i wszystkie jego moduły 1 stycznia został uruchomiony i działa w swojej zasadniczej części. Spełnia zatem warunki przydatności do gospodarczego wykorzystania i mógłby już być przyjęty do używania. Tylko niektóre z zaawansowanych funkcji w poszczególnych modułach nie do końca działają. To ma być ostatni, trzeci etap wdrożenia systemu. Do tej pory spółka posiada tylko f-ry zakupu licencji i sprzętu a nie zostały wystawione f-ry za samo wdrożenie. I moje pytanie jest takie, kiedy rozpocząć amortyzację systemu? Czy czekać do końca wdrożenia, kiedy wszystkie etapy będą zakończone? Czy może już w tej chwili przyjąć system do używania skoro spełnia kryteria updop, mimo że brakuje znacznej części zaewidencjonowanych na niego nakładów a resztę wrzucić bezpośrednio w koszty lub uznać to jako osobne WNiP i każdy zakończony etap amortyzować osobno? Bo podwyższyć wartości WNiP nie można. Dodam jeszcze, że ze względu na problemy z firmą wdrażającą data końca wdrożenia jest nieznana a zbliża się koniec roku i wypadałoby coś z tą dużą pozycja bilansową zrobić. I stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi