Gość MWR Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Do 30.06.2008 r. pracowałam na pełnym etacie w SP ZOZ (pełne ubezpieczenie społeczne i zdrowotne) i jako osoba fizyczna prowadziłam dotychczas działalność gospodarczą na podstawie wpisu do Ewidencji Gospodarczej Wójta Gminy p.n. "Prywatna Praktyka Lekarska" płacąc z tego tytułu składkę zdrowotną ZUS. Od 1 lipca przeszłam na emeryturę i dalej prowadzę "Prywatną Praktykę Lekarską" a ponadto także od 1 lipca 2008 rozszerzyłam wpis w Ewidencji Działalności Gospodarczej o działalność malutkiego "NZOZ" (wpisany do rejestru Wojewody). Zgłosiłam aktualizację do Urzędu Skarbowego i ZUS oraz Urzędu Statystycznego . Obydwie rodzaje działalności mają ten sam NIP (osoba fizyczna) oraz ten sam REGON nadany po aktualizacji przez Urząd Statystyczny. Mam zatem pytanie: jako emeryt prowadzący jako osoba fizyczna te dwa rodzaje działalności na podstawie jednego wpisu do Ewidencji Działalności Gospodarczej jakie składki muszę płacić ZUS ? Czy tylko składkę zdrowotną i w jakiej wysokości. Uzyskałam w tym względzie z różnych żródeł sprzeczne informację (w dwóch przypadkach, że tylko jedną składkę zdrowotną a w jednym przypadku, że dwie składki zdrowotne). Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi