Gość ... Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Witam,Mam problem z Zus-em. Do września 2008 jak chciałam zawiesić lub odwiesić składki mogłam je zawieszać bezpośrednio w Zus-ie poprzez złożenie odpowiednich dokumentów bez zawieszania działalności w Urzędzie Miasta. Tak też robiłam. W grudniu 2008 roku zgłosiłam do ubezpieczeń (ZUA) na starych zasadach. Pracownik Zus druk przyjął bez problemu (nie wiedziałam o tym, że w między czasie zmieniły się przepisy, a w Zus-ie nic mi nie powiedziano). W styczniu 2009 wyrejestrowałam składki drukiem ZWPA i ZWUA i również mi go przyjęli bez zastrzeżeń (nie zgłaszałam i nie wyrejestrowywałam działalności w Urzędzie Miasta). Teraz chciałam odwiesić składki i w Zus-ie powiedziano mi, że mogę to zrobić tylko przez Urząd Miasta. Ja im na to, że w UM nie mam zawieszonej działalności, że mam tylko zawieszone składki w Zus-ie (mam dokumenty z pieczątkami Zus-u). Oni mi powiedzieli na to, że to jest nie możliwe i że w takim przypadku będę musiała zapłacić za składki zusowskie od czasu zgłoszenia do ubezpieczeń do teraz. W tym czasie nie dostałam żadnego powiadomienia, że zalegam z jakimikolwiek składkami, więc sądziłam, że wszystko jest w porządku. Moim zdaniem pracownik Zus nie powinien w ogóle przyjąć dokumentów zgłoszeniowych w grudniu a tym bardziej wyrejestrowujących ze składek, tylko poinformować mnie, że teraz takie sprawy załatwia się w UM. Czy w tej sytuacji mam szansę na niezapłacenie tych składek i co w ogóle powinnam zrobić. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi