Gość Czesław Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Za rok 2008 wystawiłem dwóm pracownikom PIT-40,z obu deklaracji wynikały nadpłaty: 148 zł i 99 zł. W roku 2009 nadal zatrudniałem pracowników ale zaliczki na podatek z PIT-4 w miesiącach styczeń-sierpień nie wystąpiły. W miesiącu wrześniu miałem kontrolę urzędu skarbowego w wyniku której musiałem odprowadzic zaliczki z PIT-4 za maj: 180 zł i czerwiec: 108 zł. Przypomniałem sobie o nadpłatach z PIT-40 których nie wypłaciłem pracownikom. Dokonując wpłaty zaliczki za maj potrąciłem sobie kwotę 148 zł i wpłaciłem do urzędu 40 zł natomiast za czerwiec wpłaciłem 9 zł bo potrąciłem 99 zł. z PIT-40. Zaliczki wpłaciłem 10 października 2009 natomiast pracownikom wypłaciłem nadpłaty w całości w dniu 2 października. Powiedziano mi, że mogę tak zrobic z uwagi na to, że nie mogłem potrącic tych nadpłat w miesiącu marcu bo zaliczka nie wystąpiła i dopiero pierwsza zaliczka pojawiła się za maj.Wczoraj zadzwonili do mnie z urzędu i powiedzieli, że muszę zaliczki za maj i czerwiec zapłacic w całości bo pracownikom wypłaciłem nadpłaty dopiero w październiku i dopiero wtedy mogę je sobie potrącic z zaliczki. Zadzwoniłem na KIP i powiedzieli mi, podobnie - wypłaciłem nadpłaty w październiku i dopiero z zaliczki październikowej mogę je sobie potrącic. Tyle tylko, że za październik zaliczka nie wystąpiła i w listopadzie i grudniu raczej też nie będzie. Pani powiedziała mi wtedy, że powinienem tą nadpłatę wykazac w PIT-4R rocznym. Patrzyłem na tą deklarację ale i tak nie wiem jak to zrobic bo jeżeli wykaże w X/2009 nadpłaty z PIT-40 które wypłaciłem pracownikom to od czego je sobie odliczę skoro nie mogłem potrącic zaliczek za maj i czerwiec? Jak odzyskac nadpłatę? Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi