Kategorie
Skocz do zawartości

Rachunek zysków i strat

Gość Johny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy rok prowadzenia pełnej księgowości dlatego bardzo proszę o pomoc przy sporzadzeniu RZiS.W trakcie roku koszty księgowałem tylko na "4", nie stosowałem konta 490 (rozliczenie kosztów), koszty rozliczane w czasie ksiegowałem bezposrednio na "6" i w poszczególnych miesiącach rozpisywałem odpowiednią część na konta zespołu "4" (nie wiem czy tak mogłem robić). Firma świadczy usługi (montaż instalacji gazowych, zbiorników itp.). Przychody ze sprzedaży księguję na koncie 701 - Przychody ze sprzedaży usług, z kolei materiały zużyte przy wykonywaniu usług ksieguję na koncie 706 - koszt własny sprzedanych usług. Nie wiem jak przedstawić to w porównawczym rachunku zyskow i strat, a przede wszystkim zużyte materiały, czy w poz. A.II Zmiana stanów produktów (przy wcześniejszym przeksięgowaniu salda konta 706 na konto 490), czy może w poz. B.II Zużycie materiałów i energii. Przychody ze sprzedaży usług wykazuję w poz. A.I Przychody netto ze sprzedaży produktów? Dodam, że za rok 2006 księgi prowadziło biuro rachunkowe, które sporzadzało również rachunek w wersji porównawczej. Sprzedane usługi wykazywało w poz. A.IV przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałow, a zuzyte materiały w poz. B.VIII Wartość sprzedanych towarów i materiałów. Prosze o radę czy sporządzać rachunek zysków i strat tak jak robiło to biuro rachunkowe czy może sprzedaż usług wykazywać w poz. A.I, ale gdzie wtedy wykazać materiały podstawowe bezpośrednio zużyte przy wykonywaniu poszczególnych usług.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...