Kategorie
Skocz do zawartości

otwarcie ksiąg rachunkowych sp. z o.o.

Gość iwo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc mądrzejszych ode mnie. Dostałam do prowadzenia Spółkę z o.o. i nie wiem jak mam sie zabrać za sam początek.Akt notarialny potwierdzający zawarcie umowy datowany jest na 26.04 i od tej pory spółka działa jako sp. z o.o. w organizacji i ponosi koszty np. opłaty bankowe, rozliczenie kosztów podróży służbowej dla prezesa itd. Wpis do KRS jest z dnia 28.06 natomiast NIP-2 złożony został do US 23.07. W związku z tym proszę o pomoc. 1.Na jaki dzień otworzyć księgi rachunkowe? jeżeli akt umowy zawiera punkt stwierdzający, że "udziały zostały pokryte w całości wkładami pieniężnymi" czy to jest to wystąpienie pierwszego zdarzenia majątkowego lub finansowego? 2.Po zawarciu umowy spółka otworzyła rachunek bankowy i w maju dwóch wspólników dokonało wpłaty na konto firmowe opisując ja jako wpłata kapitału zalożycielskiego, zupełnie nie wiem jak z tego wybrnąć skoro BO z 26.04. to według mnie Wn Kasa 50000 , Ma Kapitał zakładowy 50000. 3.W umowie spółki zapisano, że pierwszy rok obrotowy zaczyna sie w chwili wpisania Spółki do KRS i kończy 31 grudnia roku następnego. W US złożyłam takie zawiadomienie o zmianie roku podatkowego ale w NIP-2 data rozpoczęcia działalności jest 24.07 (tak mi kazano wpisać -dzień następny od dnia złożenia NIP-2)I teraz to w ogóle już zgłupiałam jak mam sie zabrać do założenia tych ksiąg. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...