Gość Magdalena R-Ł Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam wszystkich,bardzo proszę o porade w nastepującym temacie.Razem z mężem planujemy założyc działalnosć gospodarcz polegajaca na skupie i sprzedaży antyków i staroci- czyli głównie przedmiotów użytkowych, militariów, porcelany, mebli sprzed okresu II wojny światowej. O ile wiem bedziemy musieli prowadzić ksiazke przychodów i roachodów, lecz nie mam pojęcia na podstawie jakich dowodów księgowych powinna być prowadzona ewidencja kupna i sprzedaży???Przeważnie zakup staroci bedzie odbywał sie na targach, lub od osób fizycznych. W jaki sposób powinniśmy ewidencjonować takie zakupy? W przypadku sprzedazy komisowej podstawą bedzie umowa między komitentem i komisantem, czy mam racje??ale co w przypadku jeśli ktoś przyniesi nam np. stare filiżanki po dziadkach?? W jaki soposób dokonywać ewidencji takiego zakupu?Bardzo proszę o podanie źródeł- ustaw, rozporzadzeń w których mogłabym poczytać na ten temat.zCzy sprzedaż antyków i staroci jest opodatkowana w jakis specyficzny sposób?Będe wdzieczna za pomocPozdrawiamMagdalenaP.S. odpowiedzi mozna przesyłać na mail m_rembelska@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jadwiga Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Jeśli macie niepotrzebne tkaniny lub inne tekstylia to firma Skup Tkanin je od was odkupi. Miałam małą firmę krawiecką, ale zakończyłam działalność i odsprzedałam tam wszystkie tkaniny jakie zalegały mi na magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi