Kategorie
Skocz do zawartości

Skup- sprzedaż antyków i staroci

Gość Magdalena R-Ł
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdalena R-Ł
Witam wszystkich,bardzo proszę o porade w nastepującym temacie.Razem z mężem planujemy założyc działalnosć gospodarcz polegajaca na skupie i sprzedaży antyków i staroci- czyli głównie przedmiotów użytkowych, militariów, porcelany, mebli sprzed okresu II wojny światowej. O ile wiem bedziemy musieli prowadzić ksiazke przychodów i roachodów, lecz nie mam pojęcia na podstawie jakich dowodów księgowych powinna być prowadzona ewidencja kupna i sprzedaży???Przeważnie zakup staroci bedzie odbywał sie na targach, lub od osób fizycznych. W jaki sposób powinniśmy ewidencjonować takie zakupy? W przypadku sprzedazy komisowej podstawą bedzie umowa między komitentem i komisantem, czy mam racje??ale co w przypadku jeśli ktoś przyniesi nam np. stare filiżanki po dziadkach?? W jaki soposób dokonywać ewidencji takiego zakupu?Bardzo proszę o podanie źródeł- ustaw, rozporzadzeń w których mogłabym poczytać na ten temat.zCzy sprzedaż antyków i staroci jest opodatkowana w jakis specyficzny sposób?Będe wdzieczna za pomocPozdrawiamMagdalenaP.S. odpowiedzi mozna przesyłać na mail m_rembelska@o2.pl

• 16 lat później...
Gość Jadwiga

Jeśli macie niepotrzebne tkaniny lub inne tekstylia to firma Skup Tkanin je od was odkupi. Miałam małą firmę krawiecką, ale zakończyłam działalność i odsprzedałam tam wszystkie tkaniny jakie zalegały mi na magazynie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...