Gość Katarzyna Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Złożyłam zeznanie podatkowe Pit39 i zastanawiam się teraz czy poprawnie.Zakupiłam mieszkanie za kwotę:101.000 zł Przed upływem 5 lat( w 2021 roku) sprzedałam je za:165.000 zł W tym samym roku i miesiącu zakupiłam inne mieszkanie za kwotę:255.000 zł. z czego część finansowana była z kredytu hipotecznego:60.000 zł. Całą kwotę ze sprzedaży mieszkania przeznaczyłam na zakup innej nieruchomości, więc dochód całkowicie podlega zwolnieniu z opodatkowania, ale zastanawiam się czy poprawnie wpisałam kwotę w Pit39 , D) Poz.25 Dochód podlegający zwolnieniu jest wyższy niż faktycznie uzyskany dochód.Czy w związku z tym powinnam wpisać w tym miejscu dokładnie wyliczoną ulgę czy tylko max wartość dochodu? Zastanawiam się, bo powstały okoliczności, w których będę musiała sprzedać obecnie zakupione mieszkanie i czy poprzednia ulga, która była wyższa niż dochód będzie mogła zostać uwzględniona przy sprzedaży tego mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi