Kategorie
Skocz do zawartości

Roczna podstawa wymiaru skladek.

Gość Marta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy samorządową jednostka budżetową. w kwietniu otrzymałam informacje z ZUS o przekroczeniu rocznej górnej granicy podstawy wymiaru skladek na ubez. społ. za listopad i grudzień u osoby która pracuje u nas na niepelny etat( oprócztego jest jeszcze zatrudniona w innym zakladzie). Dokonalam korekty de klaracji zus za te miesiace. Jak teraz powinnam zaksiegować to że.1) w kwietniowym wynagrodzeniu wypłaciłam zwrot pracownikowi nadpłacnych składek np. 100 brutto2) wpłaciłam na ZUS (51) pomiejszone o nadplatę składek (pracowniczych i pracodawcy za 11-12) np. 195 zl.3) na liście płac u pracownika z kwoty nadpłaty został potracony podatek i składka zdrowotna( róznica z listopada i grudnia pomiedzy wypłacona a jaka powinna być wtedy poprawna np. 5zł.) ( w deklaracji ZUS za 04/2006 ZUs skladka zdrowotna zostala wyplacona bez dodania tej kwoty 5 zł - a na liście płac skla. zdrowotne są wieksze o tą kwotę)Rozliczenia korekt i zaplate Zus -u dokonalam w porozumieniu z osoba która dokonywala już takich korekt w ZUSie ale, potrawila mi powiedzieć jak mam to zaksiegować w jednostce budzetowej. na jakich kontach i paragrafach. Prosze o pomoc i dziekuję Marta

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...