Kategorie
Skocz do zawartości

skup złomu - zajęcie przez policję towaru

Gość kolmet
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nasza firma jest skupem złomu stalowego i kolorowego, vatowcem - opodatkowana na zasadach ogólnych podatkiem liniowym. Złom skupujemy od osób prywatnych na tzw. kwity – umowy kupna, są to dowody zakupu złomu w naszej firmie.W wyniku prowadzonej działalności mamy do czynienia z różnymi sytuacjami, dotyczącymi kradzieży złomu. Chodzi mi o taką sprawę; policja przyjechała do naszej firmy w celu przeszukania skupu, ponieważ w pobliskiej miejscowości skradziono blachę miedzianą, którą później sprzedano. Po rozmowie z szefową i pracownikiem skupującym, policja stwierdziła, że u nas skupiono tą blachę. Ale już jej nie było, bo odsprzedaliśmy ją innej firmie. Po zabezpieczeniu dowodów w formie faktury sprzedaży (kopii podpisanej przez odbiorcę) i dowodu zakupu, wystawiając protokół przeszukania. Policja skierowała się do naszego kontrahenta, ale on towar dalej odsprzedał. Policja zabezpieczyła tą blachę u tego drugiego kontrahenta. Nasz kontrahent poinformował nas, że nie zapłaci nam za tą blachę, ponieważ im również nie zapłacą. W związku z czym zażądali od nas faktury VAT korygującej fakturę sprzedaży. Przysłali nam ksero protokółu oddania rzeczy na przechowanie od ich kontrahenta, potwierdzającego ilość zatrzymania. Wystawiliśmy fakturę korygującą, na tą ilość. W związku z czym zwiększyła nam się ilość magazynowa. Ale jak wiadomo fizycznie tego towaru nie mieliśmy, było to dla naszej firmy bardzo dużą stratą (w kwocie zakupu - 9.492,00 zł), i tu zadaję pytanie czy dobrze zrobiłam: Wysortowałam tą ilość ze stanów magazynowych, podpinając pod ten dokument wysortu protokoły potwierdzające tą sytuację. Natomiast w książce przychodów i rozchodów zmniejszyłam zakupy towarów w kolumnie 10 i równocześnie zwiększyłam pozostałe koszty w kolumnie 14.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...