Kategorie
Skocz do zawartości

samochód w firmie

Gość ziutka38
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ziutka38
Witam, jestem osobą która od stycznia tego roku zajmuje się papierami w małej firmie i już mam problem.Sprawa1 . Szefowa (osoba fizyczna) miała w leasingu samochód ciężarowy, leasing skończył się w grudniu 2005. Firma leasingowa wystawiła fakturę na wykup samochodu na kwotę 1950 brutto. Księgowa zapisała w k.p.i r. w opisie ujmując jako opłata leasingowa a w poz. 14 ujęła kwotę brutto fakt. Ja twierdzę że zrobiła źle, gdyż powinna prawidłowo ująć w opisie jako wykup samochodu i w poz 14 ująć kwotę netto. Sprawa 2. Szefowa stwierdziała że chce samochód sprzedać w najbliższym czasie z powodu częstych awarii. Doradziałam więc aby nie wciągała go w środki trwałe, nie odliczała paliwa i innych kosztów z tym związanych. Proszę o radę czy dobrze jej doradziałam i czy w związku z tym wykreślić z k.p.i r. ujetą opłatę leasingową i czy poprawić zeznanie roczne (już złożone do U.S.)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...