Gość miś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 Pinie poszukuję pomocy.Zwróciłem się do U.S o interpretację przepisów na pods.art14 Ordynacji pod.Dostałem postanowienie z którym się nie zgadzam,ale jako szary podatnik nie mam szans,choć mam czas na złożenie zażalenia,co planuję zrobić.Opiszę w czym problem.Od listopada 1997prowadziłem firmę na zas.ogól. i płaciłem vat.Firma istniała 5 lat i nie występowałem o zwolnienie z vat.W listopadzie 2002 r.zlikwidowałem firmę izłożyłem vat-z.W ostatnim roku działalności obroty przekroczyły 10.000 Euro.W lutym 2004r.podpisałem umowę najmu ściany pod reklamę.Czynsz płatny z dołu w wysokości 200zł.Dodam że to mój jedyny dochód.Budynek jest wsówłasnością moją i żony.Rejestrując umowę pytałem w 5-ciu pokojach U.S czy powinnem płacić vat.Odpowiedziano,że nie bo nie przekroczę kwoty.W postanowieni U.S czytam:"bezsprzecznie w latach 1997-2002 podatni był podatnikiem od towarów i usług a wykonywanie przez niego czynności od lutego 2004r.mają charakter zarobkowy.Czynności te są klasyfikowane jako wynajmowanie lub dzierżawienie nieruchomości stanowiący majątek własny.W stanie prawnym obowiązującym od 04-05-2004 usługi wykonywane przez podatnika podlegają opodatkowaniu podatkiem od towaró i usług.Stosownie do art.14 ust.7a z 08-01-1993 (Dz.U.Nr11poz50 ze zm)...podatnik,który utracił prawo do zwolnienia lub zrezygnował z tego zwolnienia,może dopiero po upływie 3 lat,licząc od końca m-ca w którym utracił lub zrezygnował ze zwolnienia,ponownie skorzystać ze zwolnienia."Nie bardzo rozumiem ten termin,liczy się 3 lata od daty likwidacji działalności czy koniec m-ca w którym utraciłem prawo do zwolnienia czyli listopad 1997r?Jestem bezradny na jakie przepisy mogę się powołać?Czy mogę wystąpić o umorzenie?Nie osiągnołem dochodu ani za 2003r ani w 2004r -10000 Euro.Przyznaję, że nie złożyłem oświadczenia o wyborze zwolnienia,gdyż pracownicy mnie zmylili.Nie wiem czy jest nadzieja czy lepiej już zacząć robić korekty PIT-28 i Vat.A co z firmą,która płaciła mi czynsz,też poczuje się oszukana,ponieważ nie odliczyła VAT-u.Bardzo proszę o radę,gorące dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi