Kategorie
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję rady i pomocy, może ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat. W skrócie napiszę jaki biznes chciałabym otworzyć i kilka pytań.

Chciałabym razem ze wspolnikiem zająć się sprawą żywności w szkołach. Nie chodzi mi o prowdzenie sklepiku szkolnego. Tylko o dostarczanie jednego lub dwóch posiłków - sniadanie lub sniadanie + podwieczorek  do szkół. Grupa docelowa to szkoły podstawowo-gimnazjalne, szkoły średnie,  Na zasadzie wykupienia cotygodniowych pakietów śniadań  lub śniadań i podwieczorów - wcześniej opłaconych lub comiesięcznych pakietów. Takie posiłki byłyby dostarczane codziennie świeże - robione  wnaszym lokalu( nie mieszczącym się w szkołach) i dowożone o konkretnych godzinach rannych. Np codziennie o 8 rano lub według pierwszej przerwy w szkole. Odbierane w sklepiku lub w jakimś wyznaczonym miejscu - może być to też bufet itp. To by było ustalone z dyrekcją i dziećmi. I teraz tak byłyby to śniadania pakowane w ekologiczne opakowania - papierowe, sztućce z drewna, wszystko eko. Sniadania wyłacznie zdrowe, Każde śniadanie z koktajlem. Plus dodam, że dzieci miałyby wczesniejszy wybór jednego z dwoch sniadań. Takie menu byłoby przygotowywane wcześniej i pod koniec tygodnia by musiały określić które z dóch posiłkow chcą dostać. Chleb wypiekany byłby u nas w lokalu - lokal przygotowany pod gastronomie ponieważ jesli to nie wypali chcemy zacząć biznes z dietą pudełkową. No i teraz moje pytania do kogoś kto się może orientuje w temacie... oczywiscie wiem jakie są wymogi jesli chodzi o posiłki.

1. Czy jest jakiś przepis mówiący o tym, że jedzenie szkolne musi być przyrządzane w szkole? Czy może być dostarczane z lokalu odpowiednio przystosowanego do takiej działalności?

2. Czy są jakiekolwiek przepisy mówiące o tym, że dyrektor szkoły nie może zawrzeć umowy z cateringiem albo nie może pozwolić na te "pakiety " o których mówię? Czy to tylko zależy od dyrektora?

3. Co sądzicie o tym żeby takie coś wprowadzić. Kazde dziecko miałoby takie samo sniadanie i to na prawdę super, nie byle jakie, trym bardziej, żę Minister Zdrowia ciagle naciska na " zdrowe jedzenie" a druga sprawa, ze dzieci wiecznei robią problem z jedzniem, rodzice nie mają czasu im robić i dzieci lubią się lansowac...niestety ale prawdziwe. Co ładne to lepsze-- takie czasy.

Ps. Oczywiscie chcę uderzyć do "góry:"" czyli dyrekcji ale najpierw chcę sie rozeznac z przepisami bo to najwazniejsze. Wtedy mam zamiar napisac pismo - prezentację do Prezydenta Miasta z takim pomysłem i naciskiem na zdrowy eko pomysł, a pozniej już do szkół.

Proszę o opinie :) 

• 10 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Coś do kuchni z pewnością się przyda. Może warto pomyśleć o zakupie wyciskarki do cytrusów? Widziałam takie sprzęty w sieci - polecam zajrzeć na stronę https://sklep.technica.pl/elektryczne-wyciskarki-do-cytrusow/wyciskarka-elektryczna-do-cytrusow-308x218x463-mm-hendi-221204 . Wybór akcesoriów kuchennych jest tam bardzo duży.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

W szkole istotną kwestią jest żywienie uczniów. Warto wybrać catering dla szkół, który stawia na jakość jedzenia. Zdrowy Catering Dla Dzieci Krzepka Rzepka oferuje posiłki bogate w warzywa i owoce sezonowe. Korzystają ze świeżych ziół, gdy jest na nie sezon. Dodatkowo aż 60% dań jest wegetariańskich. Zupy, oprócz rosołu, są gotowane na wywarze warzywnym. Poza tym podwieczorki są też wytrawnie, a nie tylko słodkie. Tutaj jest więcej informacji https://krzepka-rzepka.pl/. Możecie się też z nimi skontaktować: e-mail: biuro@krzepka-rzepka.pl, tel. 509 165 712.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Dodaj nową pozycję...