Witam. Potrzebuję skonsultować się z osobą, która ma doświadczenie w naliczaniu wynagrodzenia dla pracowników oddelegowanych do pracy, najlepiej do Norwegii. Chodzi o pracowników, którzy część miesiąca przepracowali w Polsce, a część w Norwegii. Pracownicy są rezydentami polskimi.
Pracownicy od 28 września do 20 października byli oddelegowani do pracy w Norwegii. Za czas przepracowany w Polsce otrzymali wynagrodzenie, natomiast za czas przepracowany w Norwegii otrzymaliśmy od norweskiej kadrowej rozliczenie dopiero w grudniu. Rozliczenie dzieli się na wynagrodzenie urlopowe oraz pensja za okres przepracowany w Norwegii. Pytałam się Pani, która rozliczała to wynagrodzenie to zusy i podatki z tyt. wynagrodzenia nie zostały odprowadzone w Norwegii, więc wiem, że muszę naliczyć je w Polsce.
Problem polega na tym, że nie bardzo wiem jak do tego podjeść. Na rozliczenia jest podana kwota netto w NOK, kwotę tą po przeliczeniu na złotówki, pracodawca przelał na konto pracownika, np. 9 tys. zł.
Jeżeli będę liczyła podstawę do zus to kwotę netto mam przyjąć jako kwotę brutto i od niej mam liczyć składki, podatki itp? Wiem, że jak wychodzi kwota powyżej średniej krajowej to pomniejszam o diety. Proszę o pomoc.