Witam
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, nieduży sklep wielobranżowy. Okazało się, że jestem w ciąży, w związku z tym nie będę w stanie dalej tej działalności ciągnąć i chciałabym aby mąż ją przejął. Firmę prowadzę od 2015 roku, teraz jestem na " małym zusie", myślę, że styczeń/luty będę zmuszona już ją zamknąć, a mąż otworzyć własną i tu pojawia się pytanie jak to przekazanie zrobić?
Czy powinnam wszystkie towary (tylko to jest majątkiem firmy) przekazać w formie darowizny? Czy jednak poprzez wykaz składników majątkowych (choć nie potrafiłabym tego druku wypełnić, skąd mam wiedzieć kiedy każda rzecz została kupiona - remanent ma 1500+ pozycji)?
Nie posiadamy rozdzielności majątkowej, jednak firma powstała w 2015 roku, a wzięliśmy ślub w 2017 roku, część towarów pewnie zostało kupione przed 2017 rokiem.
W moim wpisie w CEIDG nie zmieniłam danych odnośnie małżeństwa (nie byłam świadoma, że trzeba to zrobić) i mam w rubryce Małżeńska wspólność majątkowa: nie (nie dotyczy), teraz obawiam się kary, jako że minęły już 3 lata od daty powstania obowiązku zmiany danych.
Po zamknięciu przeze mnie działalności, chcę dopisać się pod męża ubezpieczenie (teraz on jest u mnie dopisany), czy wtedy otrzymam zasiłek macierzyński?
Chciałabym formalnie załatwić to jak najlepiej, żeby nie było później problemów z urzędami.
Liczę na pomoc z Państwa strony. Mam nadzieję, że wątek jest w odpowiednim temacie.
Pozdrawiam
Angelika