Gość krzysiek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Witam.Moze tu uzyskam jakas informacje.Otoz chcialbym zalozyc firme za 6miesiecy czy istnieje taka mozliwosc zebym dokonal juz teraz przed rozpoczeciem i rejestracja dzialalnosci zakupu towaru?Wiem ze jezeli towar kupuje w Polsce to nie ma z tym problemu bo jest to towar z naliczonym vatem i uwzgledniam go w renamecie poczatkowym.CZy to samo odnosi sie do towarow zakupionych zagranica np w Anglii? Jak w takim przypadku po rozpoczeciu dzialalnosci naliczyc polski vat od sumy brutto na fakturze czy pomniejszyc ja o zaplacony vat w anglii (netto) i do tego naliczyc vat polski.Wiem ze jezeli zaczne prowadzic taka dzialalnosc tzn zakup towarow zagranica i sprzedaz w Polsce musze byc platnikiem VAT EU i wtedy nie ma problemu.Moje pytanie co z towarem zakupionym zagranica przed rozpoczeciem dzialalnosci gospodarczej czy wogole mozna go potem sprzedac nie bedac w momencie zakupu ani platnikiem vat ani firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi