Gość Klaras Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Jak wiadomo, Urzędy Skarbowe wyrywkowo, po zakupie mieszkania, sprawdzają, czy podatnicy dysponowali na to opodatkowanymi/zwolnionymi z opodatkowania środkami.A co, jeśli podatnik podpisał u notariusza tylko umowę przedwstępną albo deweloperską na zakup mieszkania? Chodzi o sytuację, gdy do płatności za nieruchomość i podpisania umowy przeniesienia własności nieruchomości ostatecznie nie doszło.Rozmawiałem kiedyś z doradcą podatkowym i powiedział, że umowy przedwstępne i deweloperskie US nie interesują i nie ma zresztą prawnej możliwości przeprowadzenia postępowania, bo takie umowy nie świadczą o poniesieniu wydatku i powiększeniu majątku. Też tak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Też tak uważamy. To znaczy, ja uważam. Podatek płaci się od zakupu. a nie od spisania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtzd Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 W przypadku kupna mieszkania trzeba zaplacić podatek. Podatek ten wliczony jest w czynnośći notarialne ( dlatego tez korzystanie z usług notariusza często kosztuje tak duże pieniądze). Na tej stronie jest dokładnie opisane, jakie podatki trzeba zapłacić:https://pytanieomieszkanie.pl/kupujesz-mieszkanie-sprawdz-jaki-podatek-musisz-zaplacic/ Inne podatki płaci się w przypadku rynku wtórnego, inne w przypadku rynku pierwotnego, Tak więc dobrze jest to rozróżnić. Na pewno mniej formalności ponosi się kupując mieszkanie za gotówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Witam. A mnie interesuje inna rzecz, mianowicie: sprzedaje mieszkanie, które powiedzmy 2 lata temu nabyłam za kwotę 250.000,00 PLN ze środków własnych. Sprzedaję je obecnie za 450.000,00 PLN i w/w kwotę chce przeznaczyć na zakup 2 mieszkań - jednego z rynku wtórnego (do końca roku 2020), a drugiego z rynku pierwotnego (umowa deweloperska, a przeniesienie własności najpóźniej do 02/2023). Mieszkania są mi potrzebne wyłącznie na własne potrzeby mieszkaniowe moje i męża - rodzice na dwóch końcach Polski, praca, dom, etc.Podsumowując:- czy będę musiała zapłacić podatek 19%, jeśli do końca roku wydam 200.000,00 PLN - czyli cały przychód ze sprzedaży obecnego mieszkania na poczet nowego mieszkania? - czy w form.PIT w 2021 mam uwzględnić dwa mieszkania (zarówno to kupione i opłacone w 2020r. jak i deweloperskie, które otrzymam dopiero w 2023r. ale znaczna część pieniędzy będzie już wpłacona na jego poczet do końca roku?- czy powinnam całą kwotę 450.000,00 PLN przeznaczyć wylacznie na zakup jednego mieszkania, skoro nie pasuje mi ze względów rodzinnych, zawodowych, etc. ta opcja.Będę bardzo wdzięczna za opinie, ale tylko te poważne i umocowane na jakiejś wiedzy. Za wszelkie zbędne komentarze z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskimiriski Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Takie sprawy są na pewno bardzo ważne i ja jeszcze chcę dodać, że również bardzo fajną sprawą jest to aby wiedzieć również na co zwrócić uwagę kupując mieszkanie. Myślę, że świetnie o tym napisano w https://panoramakutna.pl/na-co-zwrocic-uwage-kupujac-mieszkanie/ i jak znajdziecie chwilę wolnego to zachęcam do zapoznania się z tym wpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mleszczak Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Gdybyś natomiast szukał mieszkania na wynajem w Lublinie, to mogę polecić ci tę ofertę https://lublin.mdr.pl/ . Słyszałeś o czymś takim, jak najem instytucjonalny? Jeśli nie, to koniecznie powinieneś zapoznać się z ich ofertą, bo jest to bardzo bezpieczna i korzystna forma najmu, więc warto z niej skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aronr Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Skoro już mowa o nieruchomościach, warto byłoby poruszyć kwestię zarządców nieruchomości. Jakie macie z nimi doświadczenia? Ja uważam, że niestety, ale jest wiele firm, które nie radzą sobie z tym dobrze. Taką, która jednak wie, w jaki sposób opiekować się nieruchomościami i częściami wspólnymi jest bez wątpienia http://www.per-modum.pl/ z Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal76 Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem nowego mieszkania lub domu dla siebie, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić ofertę nowoczesnego i profesjonalnego dewelopera Mak Dom - https://www.makdom.pl/mieszkania-lublin . Wszelkie informacje o ofercie tego dewelopera oraz kontakt znajdziecie na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi