- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 17 marzec 2020 - 14:27
Dot.; Co pracodawca ma zrobić z oświadczeniem, jeśli to ZUS wypłaca zasiłki (9 pracowników)?
Odpowiedź z ZUS
W celu ograniczenia konieczności składania oświadczenia przez ubezpieczonych w placówkach ZUS, płatnik składek może dołączyć skan oświadczenia potwierdzonego za zgodność z oryginałem do zaświadczenia Z-3 / Z-3a, przekazywanego do ZUS za pośrednictwem PUE ZUS.
Oświadczenie może przekazać także ubezpieczony z własnego profilu, wykorzystując w tym celu wniosek ZAS-58.
Napisano 17 marzec 2020 - 14:38
Dot.; Co pracodawca ma zrobić z oświadczeniem, jeśli to ZUS wypłaca zasiłki (9 pracowników)?
Odpowiedź z ZUS
W celu ograniczenia konieczności składania oświadczenia przez ubezpieczonych w placówkach ZUS, płatnik składek może dołączyć skan oświadczenia potwierdzonego za zgodność z oryginałem do zaświadczenia Z-3 / Z-3a, przekazywanego do ZUS za pośrednictwem PUE ZUS.
Oświadczenie może przekazać także ubezpieczony z własnego profilu, wykorzystując w tym celu wniosek ZAS-58.
Dziękuję, teraz wszystko jasne :-)
Napisano 17 marzec 2020 - 21:05
a co w sytuacji kiedy...na dzień dzisiejszy dziecko ma 8 lat, a dnia 22 czerwca kończy 9 lat ?? co wtedy hmm
Zasiłek opiekuńczy przysługuje do dnia ukończenia przez dziecko 8 roku życia.
Czy ten okres 14 dni obowiązuje do 25.03, czy też można przekroczyć tą datę? Np. 14 dni od 16.03 do 27.03
Na dzień dzisiejszy, jest to 14 dni od 12 do 25 marca.
Napisano 17 marzec 2020 - 21:08
Rozumiem, że jeśli to pracodawca wypłaca zasiłki to zostawia oświadczenie u siebie i wypłaca normalnie zasiłek opiekuńczy?
Nie musi tego jakoś dodatkowo zgłosić do ZUS (poza oczywiście wysłaniem miesięcznego DRA) tak?
Tak, pracodawca wypłaca dodatkowy zasiłek opiekuńczy, rozliczając to sobie później w płatnościach ZUS.
Napisano 18 marzec 2020 - 08:12
Jeśli żona jest na urlopie na potraktowanie zdrowia to czy mąż może skorzystać z opieki nad 17 miesięcznym dzieckiem
A czy dziecko uczęszcza do żłobka? Nie uczęszcza, to nie ma podstawy do skorzystania z opieki.
Poza tym żona jest na urlopie i zapewne ona sprawuje stałą opiekę nad dzieckiem, więc skąd twoje pytanie? Wyłudzić zasiłek chcesz?
Napisano 21 marzec 2020 - 17:54
Poprawione pytanie: Pytam dla upewnienia się, jeśli przebywam na zasiłku opiekuńczym( COVID-19) związanym z zamknięciem przedszkoli itp., to czy pracodawca te dni nieobecności może mi zdjąć z urlopu wypoczynkowego?
Nie, bo przecież to jest zasiłek. Nie wlicza się ani do dni urlopu ani do 60 dni, które normalnie można wziąć na opiekę.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Guest_ - dziś, 00:27
adka - wczoraj, 23:53
Guest_ - wczoraj, 23:52
Guest_ - wczoraj, 21:56
Guest_ - wczoraj, 21:15
Guest_Głest - wczoraj, 21:01
OlaJ - wczoraj, 20:36
Guest_Qba - wczoraj, 20:32
Agnieszka17 - wczoraj, 19:28
Agnieszka17 - wczoraj, 19:24
Guest_ - wczoraj, 19:21