Gość Terka Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam serdecznie. Mamy tego typu problem. Jesteśmy firmą która swiadczy usługi turystyczne teraz - własnie zimowiska,jeszcze kolonie zielone i bałe szkoły, wycieczki. Posiadamy własne noclegi, kadrę, zaplecze gastronomiczne. Usługa np. zimowisko jest tak stworzona,że częściowo składa się z usług własnych, częściowo z usług obcych/np. wstęp do atrakcji turystycznych, transport PKP lub PKS - dojazd do miejsca pobytu, konie/, posiadamy na większość fv, oprócz na wynajem koni/rachunek od rolnika/. Do tej pory rozliczalismy się na zasadach ogólnych. Jednak zmiana w ustawie o vat, spowodowała,że musimy wystawiać fv marża. W wiekszości są to osoby fizyczne, rodzice dzieci, które przyjeżdżają na wypoczynek, w rzadszych wypadkach biura podróży. Teraz pytanie - jak nabijać paragony na kasę. Pomyślałam, że trzeba rozdzielić na usługi własne i obce. Tylko problem z prowadzeniem ewidencji. Nie wszystkie dzieciaki dojeżdżają z tego samego miejsca i płacą rózne ceny za pobyt, niektóre grupy są zróznicowane tematycznie /mają inne zajęcia/, trudno zatem rozliczyć zimowisko jako jedną całość. Jak to zrobić, żeby nie rodziło to problemów z fiskusem, poza tym - kwestia stawki vat - własciciel ze mną dyskutuje bo "wszyscy" w branży stosują 7% stawkę vat na kolonie/obozy. Nie znam takiego PKW i U , które by tu mogło byc zastosowane i uważam, że na usługi obce jak i własne trzeba stosować 22%. Firma jest organizatorem turystyki, ale nie organizacja pożytku publicznego, zresztą tam jest zw.Proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić. A... jeszcze jedna "atrakcja" - przychodzą zaliczki na konto - co z nimii robić? Większa część jest juz nabita na kasę fiskalną na 7%. Firma jest na KP i R i płaci podatek zaliczkowo, a vat kwartalnie. Teraz jest problem z wystawianiem fv. powinny być dwie dla jednej osoby/ usł. własne i obce/? Jak ktoś z Was ma czas wiedzę nt i moógłby mi pomóc jak to rozwiązać w pratyce.... bo wiem, ze do tego jeszcze potrzebna jest dodatkowa ewidencja.... Będę zobowiązana za każdą podpowiedź.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi