Kategorie
Skocz do zawartości

pomysl na firme sprzatanie

Gość fiona84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow.Mam, jak mi sie wydaje, swietny pomysl na sprzatanie biur, zakładów, bloków, domów jednorodzinnych ,zawieraloby min:· kompleksowe sprzątanie po remontach· odkurzanie dywanów, wykładzin, mebli i ścian· wycieranie kurzu· mycie podług· mycie okien, luster i szklanych przedmiotów· zmywanie naczyń· mycie łazienek i toalet· czyszczenie piecyków gazowych, kuchenek mikrofalowych, lodówek· czyszczenie i polerowanie mebli· prasowanie· porządkowanie strychów i piwnic· możliwość stałego serwisu utrzymania czystościoraz strzyzenie trawnikowRozreklamowac moja firme chcialabym poprzez ulotki dostarczane do domow klientow.Ale mam kilka pytan-watpliwosci:-po pierwsze nie mam jeszcze nazwy na moja firme,a chcialabym zeby bylo to cos oryginalnegi i zeby nie bylo trudne(czyli zagraniczne typu: clean) bo nie kazda starsza osoba wie jak sie wymawia np takie slowo, dlatego pisze o tym na forum, bo moze wy macie jakies ciekawe pomysly-jak juz zdobede klientow to czy cena za posprzatanie domu ok (120m2) 38-40zl to wedlug was wygorowana cena? przyjmijmy ze zajmnie to dwom osobom ok 1 godziny-nastepnie, zdazyc sie moze, ze klient u ktorego jestem pierwszy raz po posprzataniu nie bedzie chcial zaplacic(jak to mowia sa ludzie i ludziska) co wtedy?Mam nadzieje ze ktokolwiek z was znajdzie czas i checi zeby cos podpowiedziec, jestem mloda osoba i nie mam doswiadczenia, ale targa mna chec osiagniecia sukcesu, potrafie ciezko pracowac.Jestem teraz w Anglii i wlasnie pracuje przy sprzataniu, podpatrzylam wszystkie pomysly od szefa, tu w UK jest na takie uslugi duuuze wziecie. W polsce mieszkam w sredniej wielkosci miescie a dookola sa jeszcze trzy inne wieksze, i wlasnie tu chce sprobowac.Na poczatek bede pracowac ja i moj narzeczony(teraz tez razem pracujemy), a potem mysle o zatrudnieniu kogos z rodziny lub znajoma.Bardzo ciekawie mnie wasze uwagi na temat tego rodzaju dzialalnosci. Dodam za mieszkam w pl na gornym slasku i tam chce stworzyc firme.Mam nadzieje ze potoczy sie ciekawa rozmowa i wymiana uwag. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam.Czytam i nie moge sie dowiedziec...Chce otworzyc dzialalnosc gospodarcza, bede pracowac sama, bedzie to sprzatanie prywatnych domow.Ale moj problem polega na tym ze jak wezme pieniadze od klienta to jak sie mam z tego rozliczyc?Nie chcialabym popelnic bledu, i chcialabym aby wszystko bylo wporzadku.Czytam o jakis:- karta podatkowa- ryczał ewidencjonowany- podatkowa księga przychodów i rozchodów- pełna księgowośćale o co w tym chodzi i jaki procent od zarobionej sumy musze "oddac", gdzie to wpisac...Prosze pomozcie mi to zrozumiec, chociaz mnie naprowadzcie.Dziekuje.

• 6 lat później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...