Gość Lena Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witam! Po otrzymaniu INVOICE od kontrahenta zagranicznego, robimy przedpłatę w walucie. Tę walutę kupujemy za złotówki w swoim banku po kursie sprzedaży banku. Przedpłatę księguję: Wn – kontrahent/Ma-rach. bank. Po otrzymaniu SAD księguję: Wn – wartość towaru razem z cłem po kursie celnemu/ Ma – kontrahent. W tym momencie wynikają kursowe różnice między ceną towaru po kursie kupna waluty a ceną po kursie celnemu.(Uważam, że w przypadku powstania tych kurs. różnic, naprz. ujemnych, mogę zastosować Art. 15a, ust. 3, pt.3, updop,chociaż, u mnie powstaje na odwrót – !? jeżeli wartość towaru w dniu otrzymania jest niższa (a nie wyższa) od wartości tego towaru w dniu przedpłaty według faktycznie zastosowanego kursu waluty z tych dni, to u mnie powstają ujemne kursowe różnice – no bo otrzymaliśmy mniej, niż zapłaciliśmy). Koszt podatkowy wykazuję w momencie sprzedaży towaru, wypisując WZ – w koszt podatkowy, zarówno jak i bilansowy, trafia koszt towaru po cenie ewidencyjnej nabycia, t. zn. ten przeliczony według kursu celnego. Więc, co robie nie poprawnie? Przecież według Art. 15, ust.1:”Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu.” A co u mnie dzień poniesienia kosztu? - Szukam dalej: Art. 15, ust.4e updop :”Za dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodu uważa się dzień, na który ujęto koszt w księgach rachunkowych” U mnie to dzień wystawienia naszej FV sprzedaży – no i co ma do tego dnia „... dzień poprzedzający..” - jak wyżej? A może dla celów podatkowych cenę towaru przeliczyć według tego śr. kursu NBP na dzień, poprzedzający wystawienie INVIOCE przez kontrahenta i prowadzić równolegle księgowość podatkową (no bo razem z każdą WZ bilansową miałam by ująć koszt podatkowy inny niż ten po kursie celnemu)? Ale u mnie INVOICE jakoś zostaje nie zaksięgowany: przecież nie zaksięguję towar według tego dokumentu – bo ten towar jeszcze nie otrzymany ( a może i nigdy nie będzie wysłany albo zaginie po drodze ;) ) Mam jeszcze dużo pytań po Imporcie towaru, (również dużo pomysłów – naprzykład, że to nie koszt poniesiony w walucie, bo my nie mamy waluty, a kupujemy ją, więc, tak naprawdę ponosimy koszt w złotówkach) Ale może już zupełnie zgłupiałam? Akurat na ostatnie pytanie raczej nie chciała bym dostać odpowiedzi... :(Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi