Gość catus Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Mam taki konkretny problem. Pracownik wyjeżdża na szkolenie w niedzielę o 22:00 na szkolenie poza miejscem wykonywania pracy. Szkolenie dotyczy nabycia wiedzy z konkretnej branży handlowej (biżuteria) niezbędnej do pracy na danym stanowisku oraz z technik sprzedaży, kontaktów interpersonalnych itp. O godzinie 8:00 rozpoczyna się cykl szkoleń i trwa do 17:00 z godzinną przerwą na posiłek. I tak do środy do godziny 17:00, przy czym pracownik wrócił do domu o 1:00 w nocy. Pomijam kwestie wyżywienia, zakwaterowania, diet i kosztów dojazdu i powrotu bo to chyba jest dla mnie jasne. Pytanie brzmi czy trzy dni spędzone na samym szkoleniu (dokładnie 24 h) należy doliczyć pracownikowi do jego czasu normalnej pracy? Co jeśli w ustalonym wcześniej grafiku pracownik miał mieć poniedziałek oraz wtorek wolny od pracy? Czy również wtedy doliczyć mu trzeba czas spędzony na szkoleniu do jego czasu normalnej pracy? Co z jedenastogodzinnym czasem odpoczynku w ciągu doby jeżeli następnego dnia po szkoleniu (czwartek) pracownik zmuszony jest do przyjścia do pracy na godzinę 9:00? To samo przed wyjazdem... czy pracownik musi mieć 11 godzin odpoczynku przed wyjazdem? A może 11 godzin przed rozpoczęciem samego szkolenia?Ja tą sprawę ogarniam na podstawie moich wcześniejszych doświadczeń w tym temacie, ale jak się okazuje nie każdy pracodawca jest tak samo lojalny wobec pracownika i czasami po prostu go nie szanuje. Czy ktoś może podać stosowne przepisy prawne regulujące te kwestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi