Kategorie
Skocz do zawartości

Jak obliczyć upust na fakturze

Gość dociekliwy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dociekliwy
Witam. Szukałem i do tej pory nie wiem jak sobie poradzić z prawidłowym wygenerowaniem faktury. W innym wątku pytałem o zasady zaokrągleń i przy tej okazji wyszła między innymi ta sprawa - jak nanieść na fakturę rabat/upust. Sytuacja wygląda tak:Przychodzi klient i widzi na półce artykuł za 50 PLN. Jako że jest stałym klientem, ja sprzedaję mu ten artykuł za 40 PLN. Jak na fakturze ująć tą nową cenę i obliczyć rabat. Teoretycznie najprościej jest (z proporcji) tak: 40*100/50 - wyjdzie nam rabat brutto.Dalej wszelkie obliczenia wykonywane będą w oparciu o nową cenę brutto (40PLN). Przyjmijmy, ze klient kupił 4 takie artykuły (i przy VAT=22%).Czyli: VAT= 4*40/1,22*0,22=28,85obrót = 4*40 - 28,85 =131,15cena jednostkowa netto = obrót/4=32,79Jednak wydaje mi się że nie mogę w ten sposób zmniejszać brutto bo tym samym zmniejszę podatek.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...