Gość Kasia Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Prowadzę s.c., rozliczam się kpir i jestem vatowcem. Prowadzę sprzedaż tylko dla firm. Na początku działalności kupiłam komputer o wartości 1400zł., czyli nie wszedł nawet do ew. wyposażenia (wliczony w koszty). Chciałabym sprzedać komputer ale osobie fizycznej. Moje pytanie dotyczy tego czy mogę go sprzedać bez ufiskalnienia. Jeśli chodzi o obrót zwalniający z kasy fiskalnej to go nie przekroczyłam (nie było sprzedaży z osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gosp.). Niby odpowiedź jest jasna, ale wątpliwość rodzi się w przypadku §4 pkt. 7 rozporządzenia MF w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących, który brzmi "§ 4. 1. Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i 3, nie stosuje się bez względu na wysokość osiąganych obrotów: 7) przy dostawie nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży;..." Czy pod ten pkt podciągamy komp (kupiony z oprogramowaniem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi