Skocz do zawartości


Zdjęcie

RODO: Jak udostępnić informację publiczną?


wróć do serwisu Sektor Publiczny 3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Admin Samorząd

Admin Samorząd

    Zaawansowany użytkownik

  • Administratorzy forów
  • 32840 postów

Napisano 14 grudzień 2018 - 15:20

Jak udostępnić informację aby nie złamać przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych? Jak wygląda ochrona danych osobowych w przepisach krajowych?

Powrót do artykułu: RODO: Jak udostępnić informację publiczną?

#2 Guest_Paweł

Guest_Paweł
  • Goście

Napisano 14 grudzień 2018 - 15:20

Dzień dobry, Mam pytanie w związku z artykułem. Czy w ramach udzielania informacji publicznej w sprawie, która dotyczy bezpośrednio samego wnioskodawcy (będącego osobą fizyczną) również należy anonimizować dane samego wnioskodawcy? Czy samo wystąpienie z wnioskiem o udzielnie informacji oznacza zgodę na "niebiałkowanie" danych samego wnioskodawcy? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

#3 Grzegorz Tanecki

Grzegorz Tanecki

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 31 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 luty 2019 - 08:29

To zależy od tego czego dotyczy wniosek o udzielenie informacji publicznej. Jeżeli jest możliwość odpowiedzi bez posługiwania się danymi osobowymi to powinno się zastosować zasadę minimalizacji która wskazuje, że dane osobowe powinny być adekwatne, stosowne oraz ograniczone do tego, co niezbędne do celów, w których są przetwarzane. Innymi słowy, jeżeli organ publiczny, rozpoznając wniosek o udzielenie informacji publicznej ma możliwość spełnić żądanie wskazane w treści wniosku nie ujawniając danych osobowych osób, których dane dotyczą, to powinien zrobić to właśnie w taki sposób. Możliwe jest więc np. zanonimizowanie przekazywanych wnioskodawcy dokumentów lub przygotowanie odpowiedzi niezawierającej informacji o osobach. Zasada ta nie będzie dotyczyła osób pełniących funkcje publiczne.



#4 Bartoszf

Bartoszf

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 30 postów

Napisano 28 październik 2020 - 06:16

Ochrona danych osobowych w firmie, to zagadnienia, które bardzo często właścicielom sprawia dużo kłopotów. Nic dziwnego, bo jest to dość obszerny temat i dla osób, które sie tym na co dzień nie zajmują, może być niejasne. U nas w firmie, tym obszarem zajmuje się zewnętrzny podmiot -  Centrum Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji -  https://abi-info.pl/. Ta firma specjalizuje się w tematyce bezpieczeństwa danych w firmach, niezależnie od ich wielkości czy profilu działalności. Działa na terenie całej Polski, a w obszarze ich działania leżą wszystkie kwestie związane z UODO - Ustawa o Ochronie Danych Osobowych i GIODO - Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. Firma wprowadza odpowiednią dokumentację oraz programy, które zapewniają bezpieczeństwo danych.





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych