Witam
mam kilka pytań dotyczących głownie pójścia na zwolnienie chorobowe po ustaniu zatrudnienia i proszę o weryfikację
Mianowicie 15 listopada skończy mi się ponad 2 letnia umowa o pracę. Umowa nie została przedłużona z powodu,że była to praca na zastępstwo i zatrudniony na stałe pracownik wraca do firmy.
Z tego co wiem i co potwierdzono mi niejako w zusie mam możliwość pójścia na L4 w ciągu 14 dni od końca zatrudnienia czyli w ciągu 14 dni od 15 listopada.
Moje pierwsze pytanie : czy w związku z końcem umowy czyli tez niejako końcem ubezpieczenia zdrowotnego muszę płacić za wizytę w swojej przychodni u lekarza kierującego na L4 (np gdy pójdę do lekarza po L4 16 czy 20 listopada) czy obowiązuje mnie jakiś okres ochronny ?
Pytanie drugie: w ZUSIe dostałem podobno w związku elektronicznymi zwolnieniami druki ZAS 53 i Z 10 gdzie i w jakim terminie ( przed otrzymaniem L4 czy po) mam je złożyć?
Pytanie trzecie (niejako połaczone) : przy pierwszym L4 wpisuję NIP byłego już pracodawcy, a przy kolejnych L 4 już NIP ZUSU ? czy minimum 30 dniowe zwolnienie/ zwolnienia muszą być z jedynym i tym samym NIPEM i muszą być od tego samego lekarza? ( w sensie np lekarz rodzinny daje mi na 2 tyg, ( i wtedy NIP pracodawcy) a na kolejne 2 lekarz specjalista (i wtedy NIP juz Zusu) ) czy musze ciagnac minimu 30 dni u jednego lekarza i cały czas z NIPem pracodawcy?