Gość załamana Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jestem załamana bo już kompletnie się pogubiłam. Prosze o pomoc.Pan X przekazał samochód ciężarowy "A" poniżej 3,5t na potrzeby DG. Jest na ryczłacie i VAT-ie. Nie odlicza paliwa, nie amortyzuje - tak?? Przekazuje połowę samochodu synowi, też na DG. Podpisują zwykłą umowę darowizny - pytanie pierwsze: powinny byc wpisane dane ich jako osób fizycznych czy powinny również być podane dane firm?? Jest drugi samochód ciężarowy "B" ponizej 3,5t, ma go również pan X - ojciec. Mam faktury naprawy tego samochodu, teoretycznie moge odliczyć VAT ale nie mam żadnego dowodu posiadania tegoż samochodu przez pana X poza słownym potwierdzeniem. Ma donieść mi jakiś dowód zakupu (nie wiem czy to bedzie umowa k-s, czy fa, i czy na os. fizyczną czy firmę). Pan X sprzedaje synowi ten samochód na umowę kupna-sprzedaży - jako sprzedający widnieje pan X a kupującym jest firma syna. Czy tak może być?? U syna mam wprowadzić do ewidencji samochód?? a co z ojcem?? niby samochód firmowy a żadnego przychodu z tytułu sprzedaży mam nie księgować u ojca?? bo na umowie jest jako osoba prywatna.Jeśli ktoś dotarl do konca i orientuje się w sprawie niech mi pomoże!! Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi