Gość Iza Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Witam!mam problem nie wiem jak zaklasyfikować założenie klimatyzacji w budynku czy to jest inwestycja? i drugi problem co jak będzie kosztować mniej niż 10 000 zł czyli nie będzie środkiem trwałym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkola_zespoł Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 W moim przypadku była kwota powyżej 10.000 zł ale zadanie nazwałam jako montaż klimatyzatora i ujęłam w 6050. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paula Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 O zakwalifikowaniu do środków trwałych nie decyduje kwota.nie tylko kwotakwota jest istotna do zakwalifikowania do § wydatkowego - księgowe od piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 nie pytam o środek trwały bo klimatyzację w piszę do budynku, tylko chciałam wiedzieć jaki paragraf i z jakich pieniędzy mam to zapłacić. Rozumiem że z inwestycyjnych z par. 6050 nie zależnie od kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 nie pytam o środek trwały bo klimatyzację w piszę do budynku, tylko chciałam wiedzieć jaki paragraf i z jakich pieniędzy mam to zapłacić. Rozumiem że z inwestycyjnych z par. 6050 nie zależnie od kwoty.Przecież w 1 poście nie pytasz o § tylko o coś innego.......Dziewczyno, podstawowe zasady wydatkowania środków w jednostkach budżetowych ;)Powyżej 10.000 paragraf inwestycyjny a nie że niezależnie od kwoty ;)Co to znaczy "z jakich pieniędzy" o co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ta pani ma rację, w par 605 kwota nie musi przekroczyć 10 tys zł. (por. opis w rozporządzeniu o klasyfikacji budżetowej pod par. 614) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ta pani ma rację, w par 605 kwota nie musi przekroczyć 10 tys zł. (por. opis w rozporządzeniu o klasyfikacji budżetowej pod par. 614)najgorzej jak ktoś czytać ze zrozumieniem nie potrafi, specjalistki, fachowcy zas...rani.Siedzą takie głupie w tych budżetówkach w Koziej Wólce w gminie i wielki fachowiec co wszystkie rozumy zjadł.Ekspertka jej mać z gminnej biblioteki czy innego MOPS-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 1. napisałam, w moim pytaniu że w lutym oddano do używania zmodernizowany budynek i zwiększono wartość środka trwałego jednak na dniach wyszło że kwota o którą zwiększono wartość środka trwałego jest za mała o 700 zł, kwota ta dalej ujęta jest na koncie 080. czyli w sierpniu zrobię OT na te zapomniane 700 zł tym samym umorzenie od zwiększonej kwoty od września i nie muszę robić korekt umorzenia za wcześniejsze miesiące.2. ksiegowa zamknęła inwestycję w lutym a odpisy umorzeniowe są od marca. jest to projekt współfinansowany z UE w lutym zakończono inwestycję i oddano budynek do używania. pozostała jeszcze umowa z firmą doradczą pomagającą w realizacji tego projektu jednak nie jest to wydatek kwalifikowany jaki i niekwalifikowany, to wydatek obok projektu. najgorzej jak ktoś czytać ze zrozumieniem nie potrafi, specjalistki, fachowcy zas...rani.Siedzą takie głupie w tych budżetówkach w Koziej Wólce w gminie i wielki fachowiec co wszystkie rozumy zjadł.Ekspertka jej mać z gminnej biblioteki czy innego MOPS-u Niezależnie do kogo to było, było to zwyczajnie chamskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 A co to ma za znaczenie wklejka bez kontekstu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 A co to ma za znaczenie wklejka bez kontekstu?Pewnie przez pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ta pani ma rację, w par 605 kwota nie musi przekroczyć 10 tys zł. (por. opis w rozporządzeniu o klasyfikacji budżetowej pod par. 614)Wypowiedź się ekspercie ale może całymi zdaniami o co ci chodzi, no i potwierdź swoje mądrości konkretnymi przepisami.Co to chciałaś nam Kozia Wólko przekazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hehe Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Ktoś tu ma kompleksy na punkcie swojego pochodzenia? W dodatku czytać nie umie ze zrozumieniem, a przecież tego uczą w podstawówce. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1053, z późn. zm. ) stoi jak byk: "Z wydatków na cele inwestycyjne wyodrębnione zostały zakupy. W paragrafach: 605, 607, 611 i 613 ujmuje się wydatki na inwestycje, bez zakupów inwestycyjnych, które należy klasyfikować odpowiednio w paragrafach: 606, 608, 612 i 614. Zakupy te odnoszą się do środków trwałych niezaliczonych do pierwszego wyposażenia, których wartość początkowa jest wyższa od kwoty określonej w art. 16f ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych, a odpisy amortyzacyjne od tych środków trwałych nie są dokonywane jednorazowo lub gdy od nich nie dokonuje się odpisów amortyzacyjnych w przypadkach określonych w tej ustawie." Jest jeszcze łopatologiczne wyjaśnienie w piśmie Departamentu Budżetu Państwa w Ministerstwie Finansów z dnia 24 maja 2018 r. - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SylwiaAp Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jaki jest podatek na montaż klimatyzatora do biura czy domua na samo urządzeniehttps://skic.com.pl/montaz-klimatyzacji-warszawa-skic-robert-aptacy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskimiriski Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Nigdy sam nie podchodziłem do tych tematów w ten sposób i jestem zdania, że klimatyzacja przede wszystkim ma służyć naszej wygodzie i ja ją oczywiście tak traktuję. Teraz już dokładnie wiem, że jest to ważna sprawa i jeśli zależy nam na przyjemnym chłodzie w naszych wnętrzach to z całą pewnością w instalację klimatyzacji warto jest się zaopatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskimiriski Opublikowano 21 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Jak można zauważyć to faktycznie sama klimatyzacja zyskuje coraz to większą popularność i muszę dodać, że jeśli chodzi o mnie to ja również bardzo chętnie z niej korzystam. Jednak całkiem niedawno zauważyłem, że klimakonwektory z https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/happening/new-range-of-fan-coil/ są bardzo fajną opcją. Muszę przyznać, że jest to na pewno bardzo innowacyjne rozwiązanie dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi