Pracownicy pracują w firmie w systemie 4-brygadowym w ruchu ciągłym, normalnie w niedzielę i święta.
Czy jeśli pracownik pracuje w zaplanowaną niedzielę w godzinach nadliczbowych, to należy mu się dodatek 50% czy 100% ?
Napisano 12 wrzesień 2018 - 17:02
dlaczego napisałaś maaartaaak up ? Mój mąż pracuje w systemie czterbrygadowym i jak wypadnie mu niedziela w godzinach nadliczbowych to zawsze ma tzw setkę czyli 100% . Ale wydaje mi się ,ze to tez tak troche zależy od firmy, od jej polityki.
Napisano 13 wrzesień 2018 - 05:54
Czy jeśli pracownik pracuje w zaplanowaną niedzielę w godzinach nadliczbowych, to należy mu się dodatek 50% czy 100% ?
Zaplanowana czy nie to nadal jest niedziela - dzień tygodnia się nie zmienia tylko dlatego, że ktoś planowo świadczy pracę akurat w niedzielę. Inaczej zapis w kodeksie w 70% przypadków nie miałby sensu.
I wbrew zamężnej specjalistce nie zależy to od polityki firmy, a przepisów.
Napisano 13 wrzesień 2018 - 09:12
Patrząc na Wasze odpowiedzi dalej nie wiem czy powinnam wypłacać 100 % czy 50 %.
W kodeksie pracy jest napisane, że dodatek 100 % wypłaca się w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym do rozkładem czasu pracy.
Czyli jednak ma znaczenie czy jest zaplanowana czy nie. Według mnie jeśli pracownik ma w planie pracę w niedziele, to ewentualne godziny ponad 8 godzin powinny być z dodatkiem 50 %.
Napisano 14 wrzesień 2018 - 09:58
Udało mi się znaleźć na inforze odpowiedź:
"Za pracę nadliczbową na dobę przypadającą w niedzielę lub w święto, które to dni były dla pracownika dniami roboczymi zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, pracownik powinien otrzymać, oprócz normalnego wynagrodzenia, dodatek w wysokości 50 proc. wynagrodzenia za każdą godzinę pracy nadliczbowej na dobę w takim dniu. Taka wysokość dodatku wynika z przepisu art. 1511 par. 1 pkt 2 kodeksu pracy."
Czyli jednak 50 %.
https://kadry.infor....ia-wolnego.html
Napisano 19 wrzesień 2018 - 10:56
Mam pytanie apropo nadgodzin. Jeśli pojęcie tygodnia według Kodeksu pracy to 7 kolejnych dni kalendarzowych, licząc od pierwszego dnia okresu rozliczeniowego (na przykladzie września 1-7.09) i w ich przypadku ma być zachowany odpoczynek tygodniowy, to jak przedstawia się sytuacja z nadgodzinami, gdy w Kodeksie jest powiedziane że w tygodniu licząc od pon do pt może wystąpić maksymalnie 8 h nadgodzin. Jeśli występują nadgodziny mam patrzeć na to, by w dniach 1-7.09 nie przekroczyć 8h nadgodzin, czy w dniach 3-9.09 (pon-pt - pierwszy tydzień września). Pomocy
Księgowość →
ZUS i prawo pracy →
Niedogodziny, nadgodziny i inne takie takieNapisany przez Mateusz XD, 04 paź 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Kadry →
Czas pracy →
Rozliczanie nadgodzin CovidNapisany przez Guest_Marcin , 24 sie 2020 ![]() |
|
![]() |
||
Prawo →
Praca →
Czas pracy w delegacji a nadgodzinyNapisany przez Guest_Magda_ , 23 lip 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Kadry →
Czas pracy →
Wynagrodzenie za pracę w niedzielę przy niepełnym etacieNapisany przez Guest_MarekZnak , 18 cze 2020 ![]() |
|
![]() |
||
Kadry →
Czas pracy →
NadgodzinyNapisany przez Piotr123456789, 27 maj 2020 ![]() |
|
![]() |
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Guest_ - dziś, 02:36
Guest_ - dziś, 01:17
Maciek 777 - wczoraj, 23:22