Gość Luke Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam. Mam następujący problem. Od 20 października pracowałem na umowie o pracę w jednej firmie a od 2 stycznia dorabiałem w innej na umowie zleceniu, podpisując ją do końca miesiąca. 8 stycznia dostałem 2-tygodniowy okres wypowiedzenia umowy o pracę. 14 stycznia wykonałem wszystkie założenia umowy zlecenia, dostałem pieniądze i pozostała mi tylko wygasająca umowa o pracę. Na skutek urazu 20 stycznia dostałem miesięczne zwolnienie lekarskie, które po rozwiązaniu umowy o pracę przejął ZUS. W chwili obecnej dostałem decyzję odmowną co do wypłaty świadczenia, ponieważ umowa zlecenie trwała w trakcie L4. Firma może przedstawić oświadczenie, że wykonałem warunki zlecenia wcześniej i pobrałem za to pieniądze, ale ZUS twierdzi że to bez znaczenia. Czy faktycznie odmowa jest zasadna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jeśli wykonywałas pracę będąc na L4 to odmowa jest zasadna,bez znaczenia jest okres wykonywania zlecenia(faktyczny okres) dla ZUS istotny jest okres obowiazywania umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luke Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Więc nie ma żadnego sposobu żeby się wybronić? Bo z firmy, u której byłem na zleceniu, usłyszałem, że nie ma możliwości wystawienia czegoś takiego jak zakończenie umowy-zlecenie, mogą tylko wystawić zaświadczenie, że zlecone zadanie wykonałem przed czasem, czyli przed wystawionym zwolnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi