Kategorie
Skocz do zawartości

zasiłek chorobowy a umowa zlecenie

Gość Luke
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem. Od 20 października pracowałem na umowie o pracę w jednej firmie a od 2 stycznia dorabiałem w innej na umowie zleceniu, podpisując ją do końca miesiąca. 8 stycznia dostałem 2-tygodniowy okres wypowiedzenia umowy o pracę. 14 stycznia wykonałem wszystkie założenia umowy zlecenia, dostałem pieniądze i pozostała mi tylko wygasająca umowa o pracę. Na skutek urazu 20 stycznia dostałem miesięczne zwolnienie lekarskie, które po rozwiązaniu umowy o pracę przejął ZUS. W chwili obecnej dostałem decyzję odmowną co do wypłaty świadczenia, ponieważ umowa zlecenie trwała w trakcie L4. Firma może przedstawić oświadczenie, że wykonałem warunki zlecenia wcześniej i pobrałem za to pieniądze, ale ZUS twierdzi że to bez znaczenia. Czy faktycznie odmowa jest zasadna?

Więc nie ma żadnego sposobu żeby się wybronić? Bo z firmy, u której byłem na zleceniu, usłyszałem, że nie ma możliwości wystawienia czegoś takiego jak zakończenie umowy-zlecenie, mogą tylko wystawić zaświadczenie, że zlecone zadanie wykonałem przed czasem, czyli przed wystawionym zwolnieniem

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...