Gość lilianna Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 WitamMam pewien dylemat. Otóż moi dziadkowie dostali PIT-8c (każdy po jednym egzemplarzu), w którym określona jest wysokość nagrody za długoletnie pożycie małżeńskie. Nagroda ta stanowi przychód z innych źródeł. Trzeba złożyć do US zeznanie roczne PIT-36. I teraz nurtuje mnie kilka kwestii:1) nie jestem pewna jak obliczyć z tego przychodu podatek. Czy przychód ten trzeba pomnożyć przez 18 % czy też inną stawkę? Rozumiem, że wynik z tego, to należna zaliczka, którą należy wpisać w rubryce 81..2) czy trzeba wypełnić dwa osobne zeznania PIT-36 (osobno dla babci i dziadka) czy też wystarczy jedno zeznanie (tzn. wybrać sposób opodatkowania jako "wspólnie z małżonkiem")? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lilianna Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Czy ktoś pomoże mi rozwikłać ten dylemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość US Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Najlepiej twoim dylematem zainteresuje sie i pomoże ci Urząd Skarbowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi