Kategorie
Skocz do zawartości

Eksport i stawka VAT 0%

Gość michał
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WitamProwadzę sprzedaż za pośrednictwem zagranicznego portalu.Po złożeniu zamówienia klient płaci PayPalem, następnie wysyłane jest ono listem poleconym.W momencie, w którym zaczynałem księgowa zasugerowała, że dla eksportu mogę stosować stawkę VAT 0%.Dokumenty jakie posiadam to faktura i potwierdzenia: zamówienia, wpłaty od klienta oraz nadania przesyłki.Ostatnio jednak poczytałem artykułu w internecie oraz ustawę i mam wątpliwości czy posiadane dokumenty są wystarczające.Spróbuję jesze otrzymać potwierdzenia dla każdej przesyłki z pocztowego UC.Odprawa przez agencje celne nie wchodzi w grę, gdyż większość zamówień opiewa na kwoty 50-600 zł.W związku z tym mam kilka pytań:1. Czy posiadanie obecnie dokumenty wystarczą w razie kontroli? (ustawa wspomina o sytucaji, w której nie posiada się dokumentu SAD)2. Jak w przyszłości prowadzić doprawę celną? Czytałem o dokumencie IE599, czy ktoś może napisać coś więcjej lub podesłać artykuł?Pozdrawiammichał

• 2 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...