Gość michał Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 WitamProwadzę sprzedaż za pośrednictwem zagranicznego portalu.Po złożeniu zamówienia klient płaci PayPalem, następnie wysyłane jest ono listem poleconym.W momencie, w którym zaczynałem księgowa zasugerowała, że dla eksportu mogę stosować stawkę VAT 0%.Dokumenty jakie posiadam to faktura i potwierdzenia: zamówienia, wpłaty od klienta oraz nadania przesyłki.Ostatnio jednak poczytałem artykułu w internecie oraz ustawę i mam wątpliwości czy posiadane dokumenty są wystarczające.Spróbuję jesze otrzymać potwierdzenia dla każdej przesyłki z pocztowego UC.Odprawa przez agencje celne nie wchodzi w grę, gdyż większość zamówień opiewa na kwoty 50-600 zł.W związku z tym mam kilka pytań:1. Czy posiadanie obecnie dokumenty wystarczą w razie kontroli? (ustawa wspomina o sytucaji, w której nie posiada się dokumentu SAD)2. Jak w przyszłości prowadzić doprawę celną? Czytałem o dokumencie IE599, czy ktoś może napisać coś więcjej lub podesłać artykuł?Pozdrawiammichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fZfKtbVJglaEtZxwK Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 I just hope wohveer writes these keeps writing more! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi