Gość arek Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 witam.mam mały problem. jestem osobą fizyczną, nie prowadzę DG, otrzymałem zlecenie, aby położyć płytki na 50m2 podłogi. pan zyczy sobie fakturę. w związku z tym pytanie czy mogę wystawić fakturę a vat(ile wynowi vat dla tego typu zlecenia?) odprowadzić do US, czy też poprosić kogoś kto jest upoważniowy do wystawienia f-ry, czy też wystawić rachunek ?! nie mam zbytnio czasu na czytanie kodeksów i innych praw itp. dlatego jesli powtórzyłem temat to przepraszam ale proszę o odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Nie możesz wystawić faktury VAT, to byłby bardzo ciężki grzech w Twoim przypadku (nie prowadzisz działalności, nie jesteś VAT-owcem).Możesz, a nawet powinieneś wystawić rachunek do umowy zlecenie/o dzieło (taką zawarłeś prawdopodobnie w formie ustnej na położenie płytek). Wzory rachunków znajdziesz na wielu stronach w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi