Gość Ela Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Mam w ewidencji śr.trwałych pozycje, które zostały zlikwidowane lub sprzedane. Czy mogę je usunąc z tej ewidencji? Jeśli je usunę to poprzestawia mi się numeracja również tych środków, które mam na stanie. Czy mogę tak zrobić, czy też muszę mieć ciągle w ewidencji nawet te środki, których już nie posiadam. I jeszcze jedno. Poprzednia księgowa wprowadzała też do ewidencji środków trwałych również małowartościowe rzeczy i amortyzowała jednorazowo np. telefax za 700zł, mimo zapisu w polityce o ujmowaniu bezpośrednio w koszty poniżej 1500 zł.ćzy chcąc te środki usunąć z ewidencji muszę je zlikwidować lub sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 "Wyprowadzasz" te środki o małej wartości do ewidencji ilościowej.Natomiast środki które są zlikwidowane lub sprzedane nie mają prawa figurować w ewidencji,jak chcesz uuzgodnić to z inwentaryzacja czy z księgami rachunkowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alka Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 co to znaczy usunąć z ewidencji? niczego co zostało wpisane się nie usuwa (wykreśla), jeśli coś zostało zlikwidowane to jest wpis o likwidacji w księdze inwentarzowej i odpowiednie księgowania na 011, ale numeru tego środka trwałego nie nadaje się innemu,co do "wyprowadzenia" tzw.niskocennych do ewidencji ilościowej, to niektóre rio uważają że nie robi się nic z tymi które były kupione wcześniej (w dalszym ciągu pozostają, mimo że mają wartość poniżej minimum, tym samym raz nadany numer inwentarzowy nie ulega zmianie), a nowe zasady stosuje się zakupów po dacie zmiany zasad rachunkowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi