Kategorie
Skocz do zawartości

Ewidencja środków trwałych.

Gość Ela
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w ewidencji śr.trwałych pozycje, które zostały zlikwidowane lub sprzedane. Czy mogę je usunąc z tej ewidencji? Jeśli je usunę to poprzestawia mi się numeracja również tych środków, które mam na stanie. Czy mogę tak zrobić, czy też muszę mieć ciągle w ewidencji nawet te środki, których już nie posiadam. I jeszcze jedno. Poprzednia księgowa wprowadzała też do ewidencji środków trwałych również małowartościowe rzeczy i amortyzowała jednorazowo np. telefax za 700zł, mimo zapisu w polityce o ujmowaniu bezpośrednio w koszty poniżej 1500 zł.ćzy chcąc te środki usunąć z ewidencji muszę je zlikwidować lub sprzedać?

Gość Agnieszka
"Wyprowadzasz" te środki o małej wartości do ewidencji ilościowej.Natomiast środki które są zlikwidowane lub sprzedane nie mają prawa figurować w ewidencji,jak chcesz uuzgodnić to z inwentaryzacja czy z księgami rachunkowymi?

co to znaczy usunąć z ewidencji? niczego co zostało wpisane się nie usuwa (wykreśla), jeśli coś zostało zlikwidowane to jest wpis o likwidacji w księdze inwentarzowej i odpowiednie księgowania na 011, ale numeru tego środka trwałego nie nadaje się innemu,co do "wyprowadzenia" tzw.niskocennych do ewidencji ilościowej, to niektóre rio uważają że nie robi się nic z tymi które były kupione wcześniej (w dalszym ciągu pozostają, mimo że mają wartość poniżej minimum, tym samym raz nadany numer inwentarzowy nie ulega zmianie), a nowe zasady stosuje się zakupów po dacie zmiany zasad rachunkowości

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...