Gość Marianna Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Witam, będę bardzo wdzięczna za pomoc - zakręciłam się z amortyzacją:) 7 stycznia sprzedałam samochód osobowy wprowadzony do ewidencji środków trwałych, amortyzowany miesięcznie. Wartość poczatkowa auta to 50 000 zł, amortyzację naliczałam od kwietnia 2010 roku - do grudnia 2011 suma odpisów to 35 000,07 zł, ze styczniem - 36 666,74 zł. Znalazłam na forum, że w styczniu też powinnam amortyzację odliczyć, ale jak to wygląda w praktyce? Czy mam to zrobić tak, jak co miesiąc, czyli dowodem wewnętrznym zaksięgować te 1666,67 zł, które zaliczam do kosztów, a z rozliczenia samochodu do kosztów wrzucam 50 000-36 666,74? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Tak za styczeń normalnie odpis amortyzacyjny, pozostała cześć niezamortyzowanateż koszty oddzielnym dokumentem księgowym.Rozumiem, że jesteś na PKPiR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marianna Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedź, tak - jestem na PKPiR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi