Kategorie
Skocz do zawartości

Prosta forma księgowania sprzedaży w dwóch walutach

Gość ŁukaszC
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ŁukaszC
Cześć!Założyłem ostatnio angielską spółkę LTD, która będzie świadczyć usługi online. Większość transakcji sprzedaży będzie odbywać się w PLN, natomiast wypłata wynagrodzenia w GBP.Na stronie HM Revenue&Customms jest przykład bardzo prostego arkusza, w którym zapisujemy transakcje sprzedaży:DATA | KLIENT | OTRZYMANA KWOTA | KWOTA PŁATNA GOTÓWKĄ | KWOTA PŁATNA KARTĄTransakcje otrzymywane w PLN powinny być zamieniane na funty zgodnie z obowiązującym kursem (na chwilę obecną jest to 5.0493PLN/GBP).Chciałbym utrzymać księgowość w jak najprostszy sposób, jednak nie jestem pewien co do obowiązujących standardów (zakładam, że są one takie same w Polsce i innych krajach UE).Moje pytania są następujące:1. Czy mogę prowadzić dwie księgi sprzedaży, jedną dla kwot otrzymywanych w PLN, a drugą dla kwot w GBP?2. Czy korzystając z prostego arkusza wystarczy, że dodam kolejną kolumnę zawierającą kurs na dany dzień, a w polu "otrzymana kwota" podam kwotę w GBP?Dla przykładu:DATA: 12 lutego 2012KLIENT: Jan KowalskiKWOTA PŁATNA GOTÓWKĄ: -KWOTA PŁATNA KARTĄ: -KWOTA PŁATNA PRZELEWEM: 50.00 PLNKURS WALUTY: 5.0493PLN/GBPKWOTA OTRZYMANA: 9.9024 GBP3. Rozumiem, że kurs waluty się zmienia. W przypadku UK ta zmiana jest przeważnie raz na kilka tygodni. Zakładam, że w przypadku takiej zmiany, powinienem zaksięgować stratę lub zysk. Dla przykładu, jeśli jutro kurs walut będzie wynosił 4GBP/PLN, to moje 50 PLN będzie warte 12.50GB i firma zarobi 2.60GBP i taką właśnie kwotę zaksięguje w "innych przychodach".Tutaj zamieściłem przykładowe screeny moich tabelek: www.answers.onstartups.com/questions/36073/a-very-simple-multi-currency-accounting-systemUprzejmie proszę o porady i z góry dziękuję!

• 2 tygodnie później...
Gość GobdqUFLGsJXjFBBblN
.I jcsezze tak mnie naszlo: 3800zl to ponad 1/8 tego, co zebrala cala Lomza w tym roku na ulicach :). Oprocz tego 3800zl to ponad 1,5 promila tego, co zebrano na wszystkich aukcjach WOSP w tym roku. To wiecej niz Konrad mial kiedykolwiek we krwi. Hehe :(.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...