Gość Piotr Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Prowadzę działalność zwolnioną podmiotowo. Od czasu do czasu jednak wystawiam FVAT ze stawką 23%. Mój współczynnik wynosi na oko patrząc ok 5%. Nie chcę bawić się w proporcje.1. Czy mogę zrezygnować ze stosowania proporcji czyli po prostu nie odliczać sobie świadomie VATu od zakupów? Macham ręką na te parę złotych i nie komplikuję sobie życia. No i Państwo zarabia bo nie zwraca cześć VATu?/ US o niczym nie informowałem - niedawno zrozumiałem, ze muszę lub powinienem rozliczać VAT strukturą/2. Błędnie odliczałem VAT od X'2010. Muszę zrobić korektę. Jak to zrobić? Czy VAT odliczony w 2010 roku muszę oddać a czy tę wartość mogę wrzucić za rok 2010 w koszty? (bo wtedy księgowalibyśmy brutto, nie netto). Czy analogicznie robimy w roku 2011? Proszę o pomoc bo już kilka miesięcy nie mogę wymyślić nic sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość . Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 ale jak jednocześnie księgowałes brutto i odliczałeś vat w 2010roku?jesli vat odliczałeś większy niz wynika z proporcji, to musisz zrobić korekty, vat zapłacić wraz z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi