Kategorie
Skocz do zawartości

Zaliczka w państwowej jednostce budżetowej

Gość Dorota
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że rozporządzenie nie przewiduje udzielania zaliczek w pjb ( oprócz delegacji), ale czy jeśli sobie wpiszę w swoja politykę rachunkowości, że udzielam zaliczki np. na zakup znaczków pocztowych to będzie to nieprawidłowość? Może ktoś miał już doświadczenia w tej sprawie.

Gość księgowy
U nas w zasadach nie ma wpisane nic nt. zaliczek i ogólnie jest powiedziane, że zaliczek nie ma - służy to temu, aby racjonalnie wydawać pieniążki:) np. jeżeli usługa nie zostanie wykonana a PJB już zapłaci za usługę to ktoś będzie musiał odpowiedzieć za to, i dlatego nie udziela się zaliczek.Wiadomo, że np. jest zarządzenie odnośnie delegacji, które reguluje udzielanie zaliczek dla pracowników na delegacje.Albo jeśli kierownictwo potrzebuje natychmiast dokonać jakiegoś zakupu to też się na to przystaje.Zdarza się również, że za niektóre kofnerencje/szkolenia należy zapłacić z góry więc wtedy też takie płatności są dokonywane, ale główny księgowy musi mieć "podkładkę", że jeśli nie zapłaci się wcześniej to inaczej nie można uczestniczyć w konferencji

Gość Agnieszka
A ja mam w polityce rachunkowości wpisane,że w sytuacjach awaryjnych i w przypadku konieczności dokonania natychmiastowej płatności oraz w uzasadnioych innych przypadkach udziela się zaliczki,która podlega rozliczeniu w tym samym dniu co pobranie,są to sytuacje które należy zabezpiczyć w celu zapewnienia ciągłości prawidłowego funkcjonowania jednostki.Mam tak wpisane od 3 lat i mimo wielokrotnych kontroli NIK nigdy nie było "wytykane" jako nieprawidłowość, czy chociażby błąd

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...