Admin Księgowość Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 6 maja 2009 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych. Rozporządzenie reguluje m.in. kwestie wydawania certyfikatów księgowych, w tym procedury przeprowadzania egzaminu dla osób ubiegających się o ten certyfikat. Powrót do artykułu: Certyfikat księgowy – nowe przepisy wykonawcze MF w sprawie uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czy warto?... Jeśli us zaczną szukać sposobu karania usługowych księgowych na podst. art. 9 § 3 kks i jeśli będą skazania przez sąd za przestępstwa skarbowe (a wcale nie tak trudno je popełnić w takiej pracy - oczywiście nieumyślnie, ale us za błędy chcą karać jak za celowe kiwanie fiskusa), no to na mocy art. 76a ust. 6 ustawy o rachunkowości osoba z certyfikatem staje się automatycznie nie uprawnioną do prowadzenia ksiąg i certyfikat można wrzucić do niszczarki, bo i tak wykonywanie zawodu grozi karą, tym razem z ustawy o rachunkowości. Swoją drogą ciekawe co ma zrobić osoba prowadząca biura rachunkowe, która ma wielu klientów, zatrudnia kilku pracowników ma zawarte umowy itd., która zostaje skazana za przestępstwo skarbowe?... Zamknąć biuro?... Zerwać umowy?... Czy ustawodawca przewidział konsekwencje takiej regulacji?... No bo wystarczy przez pomyłkę doprowadzić do uszczuplenia podatku np. o 7 000,- zł. i jeśli urząd potraktuje to, jako działanie umyślne, a sąd prawomocnie skaże za to przestepstwo, to trzeba czekać do zatarcia (czyli "tatka latka"), żeby znów pracować. Jest oczywiście furtka: dobrowolne poddanie się odpowiedzialności, bo wtedy nie dochodzi do skazania za przestępstwo, ale też nie zawsze można z tego skorzystać, np. wystarczy popełnić dwa takie przestępstwa w krótkim czasie i można sobie... pogwizdać na swoje uprawnienia. Może ktoś ma na to sposób?... Dużo się pisze na temat, jak zdobyć certyfikat, a mnie raczej interesuje, jak w głupi sposób nie utracić uprawnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mag Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 taka własśnie sytuacja dotyczy mnie, procesuję się z US, który zarzuca mi uszczuplenie dochodów budżetu na kwotę 8500 pln, wiem że mam rację, ale Sędzia powołuje wciąż biegłych, gdy przegram zostaje mi odwołanie , a jeśli i tam przegram to nie wiem co dalej, a sprawa jest błaha, dla mnie prosta i banalna, dla Sędziego czarna magia , boi się orzeczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 trzeba się ubezpieczyć od odpowiedzialności cywilnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi