Gość maki Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 W 2008 roku przez pomyłkę pracownica wprowadziła z faktury zbiorczej (w której był jeden środek trwały) wszystko na (wyposażenie) pozostałe środki trwałe. Nikt tego nie zauważył bo faktura była za zakup wyposażenia do nowego obiektu , na fakturze było 150 pozycji i między nimi 1 pozycja powyżej 3 500,00. Teraz przy inwentaryzacji komisja to wychwyciła i napisała pismo o zmianę klasyfikacji z wyposażenia na środek trwały. Czy można uznać że ten środek trwały został już zamortyzowany z uwagi na to że zaraz po zakupie został jednorazowo umorzony? czy zacząć amortyzację od początku?? Może ktoś miał podobną sytuację??? Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jesli tak,to teraz wyksieguj go z wyposażenia i umorzenia, wprowadź jako środek trwały jednocześnie od dnia wprowadzenia na stan zacznij amortyzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maki Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Dziękuję , rozjaśniłaś mi horyzont bo miałam wątpliwości co do wyksięgowania umorzenia w 2008r. Ale już teraz wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi