Pytanie z mojej strony dot. umowy - załóżmy taką sytuację. Osoba współpracuje tymczasowo z pewną firmą,którą oferuje zlecenia typu inwentaryzacje. Pracownik chodzi na wybrane inwentaryzacje, bo ma prawo aby wybierac takie jakie mu pasuja w wybranym przez siebie terminie,są to umowy krótkoterminowe.Każdorazowo, chcąc wziąć udział w inwentaryzacji podpisuje z firmą umowę zlecenie na każdą taką akcję w systemie elektronicznym. Są to umowy jedno - dniowe, na czas danej akcji. I teraz: jeśli pracownik nie wykona przedmiotu umowy, czyli np. nie stawi się na takiej inwentaryzacji i nie przedstawi odpowiedniego usprawiedliwienia (zwolnienie lekarskie),to zleceniodawca narzuca mu karę umowną w wys. 100 zł, którą może po prostu zostać potrącona z innych zleceń,które ten pracownik wykonywał w ostatnim czasie dla firmy.
I teraz ok, jeżeli podpisuje umowę,w której są takie obostrzenia, to się na to godzę i to akceptuję,ale...
1) Mój zleceniobiorca ma także prawo do wypowiedzenia bądź odstąpienia od umowy,w każdym czasie.Czy jeśli ma takie prawo,aby wypowiedzieć mi umowę,której nie wykonałam,to kara jak rozumiem ulega anulacji? Tak jakby umowy w ogóle nie było?
2)Czy jeśli nie wykonałam tej umowy i mam narzuconą karę umowną,to czy pracodawca i tak musi odprowadzić za mnie składki do ZUS (małe - ale jednak).Bo ja to rozumiem tak, że podstawą do narzucenia kary jest umowa,a żeby ona mogła istnieć, to musi mieć to swoje potwierdzenie w ZUS.
3) Czy gdybym miała podejrzenie, że pracodawca nie zgłosił mnie do ZUS i nie odprowadził za mnie składek, to czy może w ogóle narzucać mi kare umowną?