Kategorie
Skocz do zawartości

Bardzo poważny problem z ryczałtem..

Gość artur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z ryczałtem, 2 sprawy.1. Otóż w maju 2010 r. założyłem działalność jednoosobową świadcząc usługi transportowe. Tyle że nie posiadam swojego samochodu a wynajmuje mi go firma dla której świadczę usługi. Do grudnia rozliczałem się na 5.5%, przez przypadek dowiedziałem się że powinienem być na 8.5%, dzwoniłem do Krajowej Informacji Podatkowej i rzeczywiście potwierdzili 8.5%. Co mam teraz zrobić? Jak wyrównać zapłacony podatek wstecz? Na jakim druku?2. Mam konto w banku szwedzkim, usługi świadczę w Szwecji, rachunek wystawiam w sekach i w tej walucie przelewają mi pieniądze na konto. Wyczytałem że różnice kursowe zaliczane są do przychodów... a ja ich nie liczyłem, co teraz? jak je wpisać do ewidencji? i jak je w ogóle liczyć? Bardzo proszę o pomoc, bo nie chciałbym mieć problemów ze skarbówką.

• 3 tygodnie później...
1. Wg mnie składasz korektę zeznania za 2010 rok i od niezapłaconych kwot naliczasz odsetki za zwłokę. Dołączasz pismo wyjaśniające wraz z czynnym żalem aby uniknąć kary.2. Różnice kursowe są to przychody finansowe bądź koszty finansowe. Jeśli wystawiasz rachunek w sekach powinieneś mieć na nim przeliczenia na zł. Różnice kursowe wyliczasz wartość wystawionego rachunku - wartość pieniędzy jakie wpłynęły.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...