Kategorie
Skocz do zawartości

Korekta PZ

Gość Kasia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Faktura korygująca do reklamowanego towaru została przez dostawcę zagranicznego wystawiona z datą 28.12.2011 i wysłana do nabywcy pocztą. Finalnie nabywca otrzymał tę fakturę 04.01.2012 i z tym dniem dokonał korekty PZ. Nadmieniam , że z dniem 30.12.2011 firma dokonała inwentaryzacji z natury. Czy musimy jednak wystawić korektę Pz z datą starego roku i korygować arkusze inwentaryzacyjne?

towar oczywiście miałam na stanie magazynowym.Kupilismy towar od firmy z Włoch za np 1000 EUR, częśc z tego była lekko uszkodzona. Przyjeliśmy go na stan magazynowy w całości bo nie wiedzieliśmy czy sprzedawca uzna reklamację. zareklomowalismy towar o wartości 55 EUR.Dostawca nie zdecydował się na odbiór towaru na swój koszt, bo zapłaciłby więcej za przesyłkę zagraniczną niż ten towar jest wart. Więc zostałam z towarem na koniec roku. Tak jak napisałam fakturę korygującą wystawił 28.12.2011, nie poinformował mnie o tym. Zrobiłam inwentaryzację na 31.12.2011 w/g spisu z natury. 04.01.2012 dotarła do mnie faktura korygująca. 04.01.2012 zrobiłam więc korektę PZ. Księgowa uważa , że PZK winno być wystawione z datą 30.12.2011 ( ostatni dzień roboczy starego roku) i powinna być poprawiona inwentaryzacja. A mi to nie pasuje. Jak powinno być zgodnie z przepisami w tym przypadku

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...