Gość Kasia Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Faktura korygująca do reklamowanego towaru została przez dostawcę zagranicznego wystawiona z datą 28.12.2011 i wysłana do nabywcy pocztą. Finalnie nabywca otrzymał tę fakturę 04.01.2012 i z tym dniem dokonał korekty PZ. Nadmieniam , że z dniem 30.12.2011 firma dokonała inwentaryzacji z natury. Czy musimy jednak wystawić korektę Pz z datą starego roku i korygować arkusze inwentaryzacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgosia Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 inwentaryzacja święta rzecz, na jakiej podstawie chcesz skorygować PZ? mialaś ten towar czy nie to jest kluczowe pytanie; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 towar oczywiście miałam na stanie magazynowym.Kupilismy towar od firmy z Włoch za np 1000 EUR, częśc z tego była lekko uszkodzona. Przyjeliśmy go na stan magazynowy w całości bo nie wiedzieliśmy czy sprzedawca uzna reklamację. zareklomowalismy towar o wartości 55 EUR.Dostawca nie zdecydował się na odbiór towaru na swój koszt, bo zapłaciłby więcej za przesyłkę zagraniczną niż ten towar jest wart. Więc zostałam z towarem na koniec roku. Tak jak napisałam fakturę korygującą wystawił 28.12.2011, nie poinformował mnie o tym. Zrobiłam inwentaryzację na 31.12.2011 w/g spisu z natury. 04.01.2012 dotarła do mnie faktura korygująca. 04.01.2012 zrobiłam więc korektę PZ. Księgowa uważa , że PZK winno być wystawione z datą 30.12.2011 ( ostatni dzień roboczy starego roku) i powinna być poprawiona inwentaryzacja. A mi to nie pasuje. Jak powinno być zgodnie z przepisami w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi